Használja a TEKERJVELUNK kuponkódot, mellyel díjmentes kiszállítást biztosítunk vásárlására a hónapban!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2018.06.24 09:48

10 ok, amiért mindenkinek kerékpároznia kellene

10 ok, amiért mindenkinek kerékpároznia kellene

10 ok, amiért mindenkinek kerékpároznia kellene

Szeretsz kerékpározni, de nem vagy elég motivált, hogy a nyeregbe pattanj?

Szeretnél megerősítést nyerni abban, valóban jól tetted, hogy ezt a mozgásformát választottad? Kíváncsi vagy, mennyi minden jót tesz veled a kerékpározás?

 

kerékpározni jó

A megfelelő helyen jársz, hiszen a következő sorokban tíz olyan okot olvashatsz egy csokorba fűzbe, amik mind arra világítanak rá, hogy mennyire megéri kerékpározni. Célom, hogy találj legalább egy olyan pontot, mellyel azonosulni tudsz, de olvass olyat is, amik esetleg újdonságnak számítanak, érdekességként szolgálnak vagy egyszerűen csak szórakoztatnak.

Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy ennyi pozitív érv láttán nem fogsz sokat gondolkodni azon, hogy legközelebb nyeregbe ülj-e, látni fogod, hogy minden emellett szól!

 

Íme a 10 ok, amiért megéri kerékpározni

 

  1. Az egészségért

Az első és legáltalánosabb, de egyben kihagyhatatlan érv a kerékpározás mellett természetesen az egészség. Nem hiszem, hogy részleteznem kéne a mozgás fontosságát az életünkben. A kerékpározás rendkívül pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, például javítja a fizikai teljesítőképességünket, erősíti a szív- és vérkeringési rendszerünk működését, ráadásul kíméletes az ízületekhez is. Serkenti az agyműködést, mivel a kardiojellegű mozgás hatására több oxigén jut az agyba, így javulhat a memória és csökken például az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye is, ráadásul a tüdő kapacitását is növeli.

 

  1. A kevesebb stresszért

A stressz egyre több embert érint, így manapság annak megszüntetése, csökkentése vagy elkerülése is fontos kérdéssé vált. Mivel kerékpározás közben főképp a környezetünkre figyelünk, könnyen elterelődnek a gondolataink a problémáinkról. Ha például reggel a munkahelyünkre bicajjal járunk, már komoly lépéseket tehetünk a napi stressz elkerülése érdekében, illetve a munka utáni hazabiciklizés vagy egy esti kis bringázás is sokat segíthet a stressz levezetése érdekében.

 

  1. Biciklizés fogyasztó hatása

Ez a pont azoknak szól, akik a kerékpározás egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett az alakjuk formálását is fontos szempontnak tartják. A biciklizés fogyasztó hatása révén könnyen megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól. A test minden izmát átmozgatja, azok láthatóbbá válnak, erősödnek. A felesleges kilók leadása vagy azok megelőzése céljából kiváló sportolási lehetőség. Ha valaki túlsúlyos, érdemes a futás helyett a biciklizést választania, hiszen ez a mozgásforma sokkal ízületkímélőbb, de ugyanolyan hasznos.

 

  1. A környezetkímélésért

Természetesen nem gondolhatunk csak magunkra, Földünk szempontjából is sokkal egészségesebb az autók vagy egyéb kipufogógázt kibocsátó közlekedési eszközök helyett kerékpárral járni. A légszennyezés ellen az egyik legjobb módszer, ha az ember nem is ül autóba, hanem helyette felpattan a bringájára és már száguldozhat is.

 

  1. A gyorsabb közlekedésért

Nem túloztam, mikor azt írtam, hogy száguldozhatunk – természetesen a közlekedési szabályokat betartva – hiszen több kutatás is bizonyította, hogy egy szokásos városi forgalomban haladva gyorsabban megtehetjük az adott távot biciklivel, mint kocsival! Sőt, egészségi szempontból még kedvezőbb is a kerékpárosoknak a kocsik mellett tekerve belélegzett levegő, mint azoknak, akik bent ülnek a kocsikban! Az autókban ülőknek sokkal alacsonyabban van a fejük, mint a kerékpározóknak, így több káros anyagot lélegeznek be. Egy városban szinte elkerülhetetlen a forgalmi dugók kialakulása. Nincs is jobb érzés, mikor elszáguldozhatunk az álló kocsisor mellett egy szuper gyors országúti kerékpárral

 

  1. A gyönyörű helyekért

Szerencsére egyre több bicikli utat építenek, így egy-egy nyaralási helyszínre akár kerékpárral is el lehet jutni. Az is egy jó megoldás, ha kocsival elvisszük a bringákat és a szállóhelyünkről kiindulva karikázzuk körbe a környéket, de akár sátorozhatunk is és vándorolhatunk egyik helyről a másikra. A kerékpárnak hála nem szennyezzük a levegőt, eddzük a testünk, több mindent látunk a tájból, mintha kocsival mennénk, nem beszélve az élettani hatásokról és arról, hogy a testmozgás jókedvet generál. Még nyáron is érdemes a biciklit választani, hiszen a menetszél miatt sokkal hűsebbnek érezzük a levegőt. Egy klassz túra kerékpár elvisz a legszebb helyekre, akár még olyanokra is, ahová autóval nem tudnál eljutni.

 

  1. A gyorsabb bevásárlásért

Ha nem az egészségünk, alakunk, szórakozásunk vagy egyéb élvezeti cél érdekében ülünk a nyeregbe, hát tegyük meg azért, mert praktikus! Minek üljünk kocsiba öt percért vagy gyalogoljunk húsz percet a közeli boltig, ha felpattanva a biciklire, szinte ugyanolyan gyorsan odaérünk, mint kocsival, visszafelé pedig nem kell cipekednünk, hiszen mindent fel tudunk pakolni a csomagtartóra?

 

  1. A családért

Remek hétvégi program egy kis kerékpározás, főleg, ha azt megoszthatjuk a családunkkal! A gyerekek imádnak biciklizni, bármikor meg is állhatunk közben, pihenhetünk, piknikezhetünk, játszhatunk, versenyezhetünk, csodás helyekre juthatunk el és a program végére elmondhatjuk, hogy egy nagyon kellemes napot töltöttünk el a családunkkal, ráadásul jólesően elfáradtunk a nap végére. (Tipp: Csepel kerékpár kínálatunkban az egész család számára találhattok szuper minőségi bicikliket!)

 

  1. A barátokért

Ha unod, hogy folyton a négy fal között vagy a barátaiddal, a kerékpározás egy nagyszerű lehetőség arra, hogy kimozdulj! Ha gyakorlottak vagytok, egy-egy hosszabb útra is elindulhattok, vagy részt vehettek a bicikli felvonulásokon, esetleg trükközhettek egy fixi bicajjal egy erre kialakított pályán, minden rajtatok múlik, de az biztos, hogy garantált a sok nevetés és a jókedv!

 

  1. A boldogságért

A mozgás növeli az agyban az endorfinszintet, így az általa létrejött kellemes érzést természetesen a kerékpározás is előidézi. Természetesen az is örömmel tölti el az embert, ha látja, hogy formálódnak az izmai, lead néhány kilót, tudja, hogy tett az egészségéért, értékes időt töltött a családjával, barátaival, gyönyörű helyeket látott, jól érezte magát. Nem mellesleg nincs is annál felemelőbb érzés, mint féktelenül átadni magad a sebességnek egy fixi kerékpár nyergében. 

 

Remélem az olvasottak is jó érzéssel töltöttek el és már itt se vagy, hanem nyeregbe pattantál és messze jársz! Ha pedig egy csúcsszuper kerékpárra van szükséged, böngéssz kínálatunkban és válaszd ki azt a biciklit, ami majd temérdek élménnyel ajándékoz meg!