Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Kerékpár pályázat

KERÉKPÁR PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS ELEKTROMOS KERÉKPÁRRA

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására.
A részleteket az Olimpia Parkban, az Európai Autómentes Napon ismertették a nagyközönséggel.

 

A kiírásban 1 milliárd forintos keretösszeg lett megjelölve, amely 90 000 – 150 000 Ft értékű személyenkénti támogatásban realizálódik, mely a gyakorlatban nagyjából 6-7000 kerékpár vásárlására elegendő.

 

A kezdeményezés fő célja, hogy segítse, előmozdítsa a kerékpáros munkába járást.
A támogatás több szempontból is rendkívül előnyös:

  • segíthethet élhetőbbé tenni a városokat;
  • oldhatja a hétköznapi forgalmi dugókat;
  • egészségesebb életmódra ösztönöz;
  • környezetkímélő közlekedési alternatívát nyújt;
  • a kerékpárosok számának növekedésével közvetve magával hozhatja a kerékpáros infrastruktúra fejlődését.

Nem mellesleg a kezdeményezés az aktuális járványügyi helyzet szempontjából is fokozottan aktuális és előnyös.


A pedelec kerékpár pályázat keretében megvásárolható biciklikínálatunkat ide kattintva tudja megtekinteni!

 

Kik igényelhetik a kerékpár támogatást?

Az állami támogatást kerékpárra magyar, munkaviszonnyal rendelkező állampolgárok igényelhetik.

 

 

Milyen biciklikre vonatkozik a kerékpár pályázat?

A támogatás kizárólag pedelec, az az elektromos rásegítésű (nem tisztán elektromos) kerékpárokra érvényes. Fontos kritérium, hogy a kerékpáron az elektromos motor 25km/h felett kapcsoljon le. Áruk tekintetében a támogatott kerékpárok felső értékhatára 900 000 Ft, tehát ezt az összeget meghaladó bringára nem igényelhető a támogatás.

Mindezek mellett a kerékpár támogatás keretében megvásárolható bicikliknek uniós előírásoknak is meg kell felelniük. 

 

Na de mi az, hogy pedelec kerékpár?

A pedelec kerékpár egy olyan kerékpár, amely kiegészítő elektromos hajtással rendelkezik. Fontos tisztázni, hogy a hagyományos értelembe vett elektromos kerékpár és pedelec kerékpár közötti lényeges különbség, hogy míg az elektromos kerékpár esetében elegendő egy „gázkar” tekerésével beindítani a bringát, addig a pedelec kerékpár esetében hajtanunk kell a biciklit ahhoz, hogy az elektromos rásegítés bekapcsoljon.
A pedelec kerékpár tehát tekerés nélkül nem visz minket messzire.
A elektromos rásegítés mértéke a bringákon tetszőlegesen állítható, így ha úgy tartja kedvünk minden erőlködés nélkül, nagyobb mértékű elektromos rásegítéssel is közlekedhetünk. De akár a rásegítést kikapcsolva, hagyományos bringaként is tekerhetjük a járgányt.  


 

Akkor hagyományos kerékpárra nem is lehet igényelni a támogatást?

Röviden és tömören: nem.
Ennek pedig nagyon egyszerű okai vannak. Egy hagyományos, egyszerűbb kerékpár megvásárlása, ami ideális lehet a munkába járáshoz, az esetek többségében nem ütközik anyagi korlátokba. Egy 30-80 000 Ft közötti biciklire szerencsére a legtöbben önerőből is elő tudják teremteni a vásárlási összeget.
Ezzel szemben a pedelec kerékpárok jóval magasabb árfekvésűek. Egy olcsóbb pedelec kerékpár is 250-280 000 Ft környékén mozog. A támogatással azonban szélesebb réteg számára lesznek elérhetők ezek a bringák is.

Mindezek mellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az állami cél elsősorban a kerékpáros réteg szélesítése, a kerékpárral közlekedők létszámának növelése. Annak elérése, hogy környezetvédelmi- és közlekedési okokból minél többen válasszák a kerékpáros közlekedést, tehát, hogy olyanok is átálljanak a kerékpáros közlekedésre, akik korábban esetleg kevésbé voltak motiváltak a kérdésben. Így a pedelec kerékpárok vásárlásának támogatásával új célcsoportok is bevonhatók a kampányba. A támogatás remek lehetőségeket kínálhat például az idősebb generációk, a kevésbé sportos, vagy sportot kevésbé kedvelők, esetleg a megizzadástól ódzkodók számára. Miközben persze a már eleve kerékpárral munkába járók számára is izgalmas lehetőségeket rejt ez a kerékpár pályázat

 

 

Mekkora a kerékpár támogatás összege?

A kerékpár támogatás összege pedálszenzoros járgányok esetén 90 000 Ft, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében 150 000 Ft.

 

Hol lehet elektromos kerékpárt venni támogatással?

A pedelec kerékpárokra vonatkozó állami támogatást kizárólag olyan regisztrált cégeknél lehet igénybe venni, melyek hazai piaci jelenléttel bírnak. Így tehát külföldi webshopban, vagy külföldi kerékpár üzletben a támogatás nem érvényesíthető.

A pedelec kerékpár pályázat keretében megvásárolható biciklikínálatunkat ide kattintva tudja megtekinteni!

 

 

Mikor pályázhatok a támogatásért?

A támogatásért 2020. 11. 23-tól lehet pályázni, kizárólag elektronikusan.

Ahogyan a legtöbb pályázat esetében, itt is érdemes lehet minél előbb jelentkezni a támogatásért, hiszen a keretösszeg kimerüléséig van esély a kedvezmény elnyerésére.

Jó hír viszont, hogy:
1.) mint fentebb már említettük, a keretösszegből nagyjából 6-7000 kerékpár áll rendelkezésre (ami -pláne a tavaszi kerékpárvásárlás dömping után – meglehetősen soknak számít.
2.) a pályázat ismertetése során azt is bejelentették, hogy a tervek szerint évente ismétlődő pályázatról van szó, így aki az első körből kimarad, jó eséllyel nevezhet a kedvezményért jövőre is.

 

A TELJES PÁLYÁZATI ANYAG ITT TALÁLHATÓ!

A hivatalos információkról itt olvashatsz bővebben.

Pedelec-2020 pályázati kiírás dokumentumtár