Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Céges kerékpár vásárlás

Adómentes céges kerékpár 2022-től

Végre megérkezett: a kerékpáros munkába járás támogatása, ingyen biciklit kaphatnak a magyar dolgozók!


2022. január 1-jétől személyijövedelemadó (szja) és társaságiadó (tao) kedvezményeket kapnak azok a vállalatok, melyek kerékpárt vásárolnak az alkalmazottaknak, akár magáncélra is!

A cégek ráadásul nem csak a vásárolt céges kerékpárok árát, hanem azok fenntartási költségeit is leírhatják a társasági adóból. Gyakorlatilag úgy kezelhetik a kerékpárokat, mint a céges autókat.

A környezetkímélő, kerékpáros közlekedés Magyarországon egyre népszerűbb. A Magyar Kerékpárosklub 2020-as kutatása szerint a magyarországi felnőttek hetven százaléka szokott kerékpározni. Ennek közel 33%-a munkábajáráshoz is használja a kerékpárt. A koronavírus pedig tovább javította az arányt, nagyban befolyásolva az emberek biciklizéshez való hozzáállását. Az alkalmi kerékpárosokból egyre többen váltak rendszeres bringázókká, leváltva ezzel a tömegközlekedés alternatíváját.

Azoknak, akik eddig is kerékpárral jártak dolgozni és azoknak is, akik valamilyen okból még nem vezették be hétköznapjaikba ezt a közlekedési formát, egyaránt remek lehetőségekkel kecsegtet a 2022-es év.

Hatalmas lehetőség nyílt a zöldülni vágyó, fenntarthatóságot támogató, környezetükre és munkavállalóik jólétére adó vállalatok számára, hogy megkönnyítsék és hatékonyabbá tegyék a kerékpáros munkába járást, kiépítsék és fenntartsák saját kerékpáros flottájukat, vagy egyszerűen csak kerékpárhoz juttassák munkavállalóikat.

2022 januártól a kormány a Magyar Kerékpárosklub javaslatára olyan módosításokat eszközölt az szja-ban és a tao-ban, melyek lehetővé teszik, hogy a cégek, vállalkozások adómentesen adhassanak kerékpárt dolgozóiknak céges használatra, vagy akár juttatásként, ráadásul ezzel a cég társasági adóalapja is csökken!

Használja ki ezt a remek lehetőséget és vásároljon céges kerékpárt önmaga, vagy munkatársai számára!

Tekintse meg kerékpár kínálatunkat >>

céges kerékpár


Céges kerékpár 2022-től - A leggyakoribb kérdések

A korábbiakhoz képest milyen újításokat jelentenek a fentiek?

A cég tulajdonában álló kerékpárokkal a tao-alap eddig csak akkor vont csökkenthető, ha a vállalat tulajdonában álló, vagy bérelt kerékpárokat a cég úgy adta ki a dolgozóknak, hogy azt kizárólag a cég saját vállalkozási tevékenységéhez használhatták. (Munkába járásra tehát nem voltak alkalmazhatók.)
Az újítások értelmében azonban a cég által vásárolt, vagy bérelt, a munkavállalónak kiadott kerékpárok magáncélú használata esetén is csökkenthető a tao-alap.


Bár a cég korábban is levonhatta költségeiből a munkavállalónak személyi jellegű, egyéb kifizetésként vagy vállalati juttatásként ingyenesen adott kerékpárt, de a kedvezményezett, azaz a munkavállaló szja-t volt köteles fizetni a kerékpár után, amennyiben annak értéke meghaladta a minimálbér 10%-át. Ez azt jelenti, hogy korábban a cégtől kapott kerékpár után a munkavállaló 18,5% SZJA-t és 18,5% TB járulékot fizetett. Ez 2022. januárjától megszűnik.

 


Milyen kerékpárokra érvényes az adómentesség?
Emberi erővel, vagy legfeljebb 300 W-os teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárokra.

Akkor tehát elektromos kerékpárra is él a a pályázat?
Igen, amennyiben az nem haladja meg a 300 W-os teljesítményt. Lehet szó elektromos, vagy pedelec, azaz elektromos rásegítésű kerékpárról.

Mekkora a támogatás összege?
Nincs összegbeli korlátozás.

Egy cég hány kerékpárt vásárolhat?
Nincs mennyiségi korlátozás. A cégek maguk dönthetik el, hogy mennyi kerékpárt szereznek be és mennyit adnak ki használatra a munkavállalóiknak.

A munkavállalónak milyen kötelezettségei vannak?
Semmilyenek. A cég által vásárolt kerékpárra akkor is érvényesek a kedvezmények, ha a munkavállaló kizárólag magáncélra használja azt, lehet szó a hétköznapi teendők intézéséről, vagy akár családi kirándulásokról.

A kerékpárt tehát a cég a munkavállalónak vásárolja?
Papírforma szerint nem. Bár szabadon használhatja, a céges kerékpár nem kerül a munkavállaló tulajdonába. Úgy működik ez, mint a céges autók esetében.

Milyen típusú cégeknek jár az adókedvezmény?
A vállalatok tevékenységtípustól függetlenül élhetnek a kedvezménnyel.

Mikortól él a lehetőség?
2022. január 1-jétől.

 


Használja ki ezt a remek lehetőséget és vásároljon céges kerékpárt önmaga, vagy munkatársai számára!

Termékeink között több száz bicikli közül válogathat! Mindezek mellett a szervizelésben is szakértői segítséget tudunk kínálni, így nem csak a vásárlásban, de a karbantartásban is számíthat ránk!

Tekintse meg kerékpár kínálatunkat >>