Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Fixi/Single Speed kerékpárok

Fixi kerékpár - az örökhajtós és a Single Speed

A letisztultság, egyszerűség és a kicsi karbantartásigény miatt igen népszerűek ezek a kerékpárok.

A fixi kerékpár egy külön életstílussá vált a kerékpárosok között. Némi megszokás után az ember szinte eggyé válik a kerékpárjával.

A Single Speed kerékpárokon racsni található. Olyan állandó áttételezést használnak ami a legtöbb esetben megfelelő.

Fixi bicikli, a kedvelt városi bringa

örökhajtós fixi kerékpár
A futárok és a rendszeres biciklihasználók előszeretettel felülnek rájuk nagyvárosokban, vegyes terepeken is.

Bár használatuk fárasztóbb, mint az általános kerékpároké, dinamikájuknak senki nem tud ellenállni!

Akik jártasak már a fixi használatban, tudhatják, hogy trükkök bemutatására is alkalmasak.

Emellett hátrafelé is lehet velük haladni, ami valljuk be, nem mindennapos!

Bővebben a fixie kerékpár típusról

Aki egy fixi kerékpár nyergében teker, az a lejtőket is ugyanazzal az áttéttel teszi meg, mint amivel a síkon halad, nincs tehát sebességváltás. Ezeken a bicikliken nincs lazulás, megszűnik az a lehetőség, hogy csak lazán gurulgat a kerékpáron, ezek a bringák csak akkor mennek, ha hajtva vannak. Bizony, még lejtőn lefelé is.

Bár először furcsának tűnhet, és arra gondolhat az ember, hogy ugyan kinek kell egy ilyen bicikli. Mégis, ezek a kerékpárok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert hazánkban is. Ez a régi, mégis sokak számára újfajta izgalmakat rejtő kerékpározás hamarosan hatalmas divatőrület lehet.

A fixi szó, a kerékpárok neve a fixed gear kifejezésből származik, ami annyit tesz, hogy örökhajtós kerékpár. A fixi bicikli többnyire egyetlen áttétellel rendelkezik, ez pedig egy hátsó lánckerék. A pedálok ezeken a bicikliken mindig egyszerre mozognak a kerekekkel, azokkal megegyező irányban. Így tehát ha épp a lejtőről gurul lefele is pörög a lába.

Mivel a pedál a kerékhez hasonlóan forog előre vagy hátra, így a hajtás irányával, irányváltoztatásával, annak visszafeszítésével lehet fékezni, lassítani a tempón, vagy akár hátrafele haladni is.

Ennek a különlegességnek hála a fixi kerékpárokat nagy szeretettel alkalmazzák különféle trükkökre, manőverekre.

Az örökhajtós bringák gyakorlatilag a kerékpárok legrégebbi típusai. A mindennapi használatban azonban nem túl sokáig voltak elterjedtek, hamar leváltották őket a szabadonfutós kerékpárok, aminek után sokáig csak versenyeken, vagy cirkuszi attrakciók során találkozhattunk velük.

Mivel azonban a fixi bicikli modellekről hiányoznak a komplexebb alkatrészek, úgy mint a fékek, a váltók, így gyakorlatilag ezeken alig van olyan, ami elromolhat. Ezt az amerikai nagyvárosokban működő kerékpáros futárokat alkalmazó cégek hamar felfedezték és elkezdték visszahozni a forgalomba. Az olcsó fenntarthatóság, a kevés törődést igénylés a cégek kedvenc kerékpárjává avatta a fixiket. Nem beszélve arról, hogy igénytelenségük miatt a tolvajoktól sem kellett félteni őket.

 

Fixivel féktelenül

Mivel a fixiket pedállal is lehet fékezni, ezért sokan fék nélkól használják őket forgalomban is. A fixiket tekerve a kerékpáros eggyé válik a biciklivel, hiszen az maximálisan idomul a kerékpáros mozgásához. A fixi kerékpár szerelmesei sokszor úgy nyilatkoznak erről, hogy ezekkel a biciklikkel valahogy kifejlődik az ember „mentális kerékpározás” képessége. Megtanul 360 fokban figyelni a forgalomra és előre gondolkodni közlekedés közben.női fixi bringa, örökhajtós kerékpár

 

A fixik veszélye, hogy ha egyszer kipróbál egy ilyen típusú kerékpárt, garantáltan beleszeret abba a különleges érzésbe, amit ennek tekerése nyújt. 

 

A fixi kerékpárjaink mellett nézze meg praktikus összecsukható kerékpár modelljeinket is!