2023.03.25-én az Erdősor utcai üzletünk zárva tart!

Legközelebbi boltunk: Bp. XXIII. Hősök tere 17.

Megértésüket köszönjük!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2021.05.18 15:06

Egészségmegőrzés, immunerősítés

Egészségmegőrzés, immunerősítés

A kerékpározás jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. A zsírégetés, a tónusosabbá váló izomzat, az ízületek kímélése és átmozgatása, a stressz oldása már mindenki számára ismert pozitívumok.

Mindezek mellett azonban a kerékpározás az egészségmegőrzésben is szerepet vállal, melynek minden évszakban hasznát vehetjük.

A vírusokkal és a különböző megbetegedésekkel szemben többféleképpen is védekezhetünk. A védekezés egyik hatékony formája a szervezet erősítése: rendszeres fizikai aktivitással és a fontosabb vitaminok és ásványi anyagok pótlásával.

A WHO az egészségmegőrzés érdekében napi 30 perc, közepes intenzitású kardio mozgást, valamint heti kétszer fél óra izomerő növelő mozgást javasol.

A kardio mozgás kimerülhet futásban, kocogásban, de az ízületekre legkíméletesebb módon a kerékpározás nyújthat alternatívát az immunrendszer fizikai aktivitással történő erősítésére.


A kerékpározás a kardio és aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik, ami annyit jelent, hogy biciklizés során egymás után dinamikusan ismétlődő mozdulatsorokat végzünk.


Ez a típusú mozgás kiemelten hatékony a szív- és vérkeringési rendszer karbantartása szempontjából.
A gyors mozgás következtében emelkedik a légzésszám, miközben a szív munkája is fokozódik – megnövekszik a pulzus és a vérnyomás, fokozódik a vérkeringés, ami révén javul a sejtek oxigén szintje és tápanyag ellátása. Mindez végeredményben növeli a szervezet ellenállóképességét.

Mindezek mellet a rendszeres kerékpározásnak gyulladáscsökkentő hatása is lehet, ugyanis befolyásolja a fehérvérsejtek, azon belül pedig a vírusok elleni védekezésben szerepet vállaló sejtek aktivitását, miközben fokozza a szervezet természetes gyulladáscsökkentő anyagainak termelődését.


Mivel a kerékpározás alatt a test háromnegyede mozgásban van, javul az általános teherbírás. Így javítja a kerékpározás a terhelhetőséget, a fizikai teljesítőképességet, az állóképességet.

Azzal, hogy szervezetünket, állóképességünket és immunrendszerünket tudatosan erősítjük, nem csak jobb eséllyel kerülhetjük el a megbetegedéseket, de betegség esetén a gyógyulási folyamatot is lerövidíthetjük.

Fontos, hogy ha a megelőző törekvések ellenére megbetegszünk, hobbisportolóként az edzést a korábbi intenzitással semmiképp se folytassuk. Mikor már kilábalófélben vagyunk a betegségből, egy könnyed regeneráló mozgás: gyaloglás, kocogás, vagy egy laza kerékpározás azonban segíthet a gyorsabb regenerálódásban. Az edzés azonban ne legyen megterhelő időtartamban se. De a megbetegedés elején, vagy közepén ezzel csak ronthatunk állapotunkon.

immunerősítés

A kerékpározáson és rendszeres mozgáson túl

A hűvösebb hónapokban (vagy a keményebb edzések során) a rendszeres mozgás ellenére is kivédhetetlenül lecsökken egyes fontos ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok jelenléte szervezetünkben. Ezért a rendszeres mozgás mellett az egészségmegőrzés szempontjából a fontosabb vitaminok megfelelő beviteléről is gondoskodnunk kell.

Míg egyes vitaminok változatos, kiegyensúlyozott étrenddel könnyedén pótolhatók szervezetünkben, addig vannak olyanok, melyeket tudatosan, étrend-kiegészítők formájában érdemes bevinnünk, ugyanis normál körülmények között az élelmiszerekben elégtelen mennyiségben találhatóak csak meg. Tipikusan ilyen vitamin például a D-vitamin is, melyek fokozottabb bevitelére az ősztől kezdődően érdemes ügyelni.

A komplex étrend-kiegészítőkkel kivédhető, hogy vitaminok tömkelegét kelljen bevenni nap, mint nap. De a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő CBD olaj is rendkívül hatékony immunerősítő, mely sokoldalúan támogatja a szervezetet.

A megfelelő vitaminpótlás mellett fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre is. A kiszáradás ugyanis az immunrendszer alulműködéséhez vezethet.