Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2017.07.25 09:02

Kerékpár karbantartási alapismeretek

Kerékpár karbantartási alapismeretek

Minden amatőr és rutinos kerékpáros tudja, hogy kétkerekűje rendszeres karbantartást és odafigyelést igényel. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük azokat az alapismereteket és trükköket, amiket bárki alkalmazhat (sőt, javasoljuk, hogy alkalmazzon) otthon és útközben egyaránt. 

 

kerékpár alkatrészek

Pár jótanács a teljesség igénye nélkül

  1. Kezdje mindjárt a fékrendszerrel, annak állapotfelmérésével! Tüzetesen ellenőrizze a csavarok, rögzítők és bowdenek állapotát! Amennyiben elváltozásokat tapasztal, cseréltesse ki a szükséges alkatrészeket még indulás előtt, amit üzleteinkben kedvező áron és rövid határidővel tudunk vállalni!
  2. Vegye szemügyre a vázat és a villát! Az esetleges repedések, horpadások ugyanis komoly problémákat okozhatnak. Ha ilyet tapasztal, mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot!
  3. A kerekek és a gumiabroncsok felülvizsgálatával folytassa! Ha a felnin elváltozásokat tapasztal (repedés, horpadás, törés) mindenképp cserélje vagy cseréltesse, mert balesetveszélyes is lehet. Ha a köznyelvben használatos ’nyolcas’ van a kerékben, a deformáltságtól függően javíttassa vagy cseréltesse! A szerelő tudni fogja, hogy melyik az optimális megoldás ilyen esetben.
  4. A stabil úttartáshoz a gumik állapotát is ellenőrizni kell. Megfelelő légnyomás nélkül a kerékpár nehezebben hajtható és irányítható. A gumi oldalfalán jelölt maximum értéket ne lépje át, mert a köpeny élettartama csökkenhet és nagyobb a durrdefekt esélye is!
  5. A láncot se hagyja ki a sorból! Ellenőrizze tisztaságát, olajozottságát, tartását! Mivel a lánc felel az erőátvitelért, ezért gyakoribb karbantartást igényel. Szükség esetén távolítsa el a szennyeződést a láncról és a lánccal összekapcsolt alkatrészekkel, (hajtómű, fogaskoszorú, váltógörgők) majd olajozza meg!
  6. Végül, de nem utolsósorban mérje fel a teljes kormányszerkezet állapotát. Ha ’kotyog’, feltehetően elkopott a kormánycsapágy vagy nincs megfelelően beállítva. Ha szorul, nehezebb lesz irányítani és a kormánycsapágy élettartama is csökken. Ha nem ért hozzá, mindenképpen bízza kerékpár szerelőre beállítását vagy cseréjét!

+ egy mesterfogás

Szerezzen be egy profi kerékpár javító szettet bicikli webáruházunkban, hogy az indulás előtt és útközben felmerülő hibákat azonnal, hatékonyan mérsékelhesse! A túlélőkészletből nem hiányozhat a gumijavító, pumpa, olajozó, láncbontó, szerszámok, (imbuszkulcs, villáskulcs, csavarhúzó) bowdenek és egyéb kerékpár alkatrészek sem!

 

keérkpár szereléshez szerszámok 

Tekerjen óvatosan!

Tetszett a cikkünk? Ossza meg ismerőseivel és barátaival is a Facebookon! Ne maradjon le bicikli webáruházunk következő bejegyzéséről sem!