Partnereink

KPC Bike kerékpár webáruház

Látogassa meg Capriolo kerékpár webshopunkat is!

KerékpárWebshop kerékpárbolt Budapest

Hírek

2021.03.25 14:08

Kedves Vásárlóink!

 

04.02-04.05 között csepeli üzleteink zárva tartanak!

 

04.02, 04.04, 04.05 kiskunlacházi üzletünk zárva tart!

04.03. szombaton kiskunlacházi üzletünk nyitva tart 11 és 19 óra között!

 

Webáruházunk zavartalanul üzemel, húsvét alatt is lehetséges rendelni.

 

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

2021.03.05 16:47

Kedves Vásárlóink!

A legfrissebb rendelet szerint a kerékpár szervizek továbbra is üzemelhetnek, üzletünk zavartalanul üzemel a megfelelő védőtávolság és maszk használata mellett.

Várunk továbbra is mindenkit sok szeretettel.

2020.12.15 16:41

Tisztelt Vásárlók!

 

2020.12.19-01.11 között webáruházunk és üzletünk zárva tart.

Utolsó csomagfeladás: 2020.12.18. péntek.

Zárva tartásunk ideje alatt ügyfélszolgálatunk sem üzemel.

 

Megértésüket előre is köszönjük!

Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

 

Üdvözlettel: KerékpárCity csapata

edző nadrág, szabadidőruha

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog - érdekességek, információk, hírek

A kerékpár kormány beállítása

2019.02.24 15:41
A kerékpár kormány beállítása

Hiába van egy csúcsszuper bringád, ha a tekerés rajta kész kínszenvedés, hamar elfáradsz és nem tudod miért, de érzed, hogy valami nem okés, mert nem szeretsz vele közlekedni: az ízületeid fájnak és elmarad a várt felhőtlen bringás élmény.

 

Ha hasonlóan érzel könnyen lehet, hogy nem veled és nem is a bringáddal van a baj, egyszerűen csak nincs jól beállítva a kerékpár kormány magassága.

 

Jól tudjuk, csekélységnek tűnhet, mégis rengeteg minden múlik azon, hogy a biciklid hogy van beállítva, többek között a kerékpározás komfortja és teljesítménye is.

A bicikli kormány helyes beállításáról cikkünk folytatásában olvashatsz!

 

 

kerékpár kormány beállítás

 

A test három tájékon érintkezik a kerékpárral, a kezeknél, a fenéknél és a lábaknál. Ennek a három pontnak az elhelyezkedése határozza meg a kerékpározás közbeni komfortérzetet és a teljesítményt egyaránt. A kerékpáros testtartásra hat a hajtókar-hossz, a nyerek magassága, kormánytól való távolsága és dőlésszöge, valamint a bicikli kormány magassága, a kormányszélesség és a kormány-ejtés az országúti bringákon.

 

Bármilyen kerékpárod is legyen, a legolcsóbb szupermarketes, vagy egy vérprofi verseny bringa, végsősoron a kerékpárod megfelelő beállítása fogja meghatározni, hogy milyen teljesítményt tudsz kihozni a bringázásból (legyen szó a kényelemről, irányíthatóságról, vagy a haladásról).

 

A bringának tökéletes összhangban kell lennie veled ahhoz, hogy együtt elérjétek a kívánt célt, legyen az egy kerékpár verseny, egy túraútvonal teljesítése, vagy akár csak a szomszéd városba eljutás, mindez kényelmesen, gyorsan, igényeidnek megfelelően.

 

Valamennyi beállítás közül a kerékpár kormány ideális állása az, ami a leginkább szubjektív. Eltérő ugyanis, hogy derekunk, hátunk, karjaink mennyire bírják a terhelést, a kormányra hajolást.

 

A kényelem és az elérhető legjobb teljesítmény sajnos bizonyos helyzetekben nem járnak kéz-a kézben. Ahhoz például, hogy a lehető leggyorsabban haladj a kerékpárral minél inkább rá kell dőlnöd a kormányra. Ehhez a kormánynak alacsonyan kell feküdnie és távol kell lennie a nyeregtől. Ez a szélsőséges üléspozíció semmiképp sem lesz kényelmes, de a légellenállás csökkentéséhez erre a kormányállásra lesz szükséged.

Mielőtt beállítod a kormány magasságát, tehát mindig mérlegelned kell, hogy mi az elsődleges szempontod a kerékpározás során. (Ezt természetesen a kerékpár típusa is némileg meghatározza majd, hiszen általában más a cél egy bmx és egy országúti kerékpár esetén.)

kerékpár kormány

Az ideális kerékpár kormány magasság

A kormány ideális magassága a legtöbb helyzetben a nyeregnél kicsit alacsonyabban lesz. Arra kell törekedni, hogy a felsőtest a vízszinteshez viszonyítva nagyjából 45 fokos szöget zárjon, míg a felsőtest és a kar találkozása 90fokos szöget.

Túrázásokhoz és városi bringázáshoz, egyenes kormány esetén a kicsivel magasabb kormánymagasság az ideális. Az ezáltal nyújtott pozícióban ugyanis biztosabb a kerékpár irányítása, ami terepen nem elhanyagolható szempont.  (Ez a magasság nagyjából 5-15 centiméterrel magasabb a versenybringák kormányállásához képest.) A versenybringákon a kormány ideális magassága a nyereghez képest 5-15 cm-rel alacsonyabban van.

 

országúti kormány beállítás

 

Ami nagyon fontos, hogy ha most állítasz a kormányod magasságán, törekedj a fokozatosságra. Ha úgy gondolod, hogy eddig túl magasra állított kormánnyal tekertél, ne állítsd hirtelen sokkal mélyebbre a kormány magasságát, hiszen nem ehhez vagy szokva, a nagy változás megterhelheti a derekadat, hátadat. Fokozatosan törekedj az ideális bringás testhelyzet megtalálására, hogy elkerüld a sérüléseket.

 

A kormány szélességéről

Az egyenes kormánnyal bíró kerékpárok többségén lehetőség van alakítani a kormány szélességén (ehhez olykor bizony fűrészelni kell). Az ideális kormányszélességet elsősorban a testi adottságok határozzák meg és nagyjából a válszélesség a mérvadó. A szélesebb kormány általában könnyebb, jobb irányíthatóságot biztosít, ideális például kerékpáros trükkökhöz, vagy hegyi túrázásokhoz. A keskenyebb kormány viszont jobb légellenállást nyújt, így országúti bringázáshoz, kerékpáros versenyekhez ez célszerű. 


Biztonságod és izületeid megóvása érdekében minden szezon elején szentelj figyelmet a kerékpárod megfelelő beállításának!