Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.02.24 15:41

A kerékpár kormány beállítása

A kerékpár kormány beállítása

Hiába van egy csúcsszuper bringád, ha a tekerés rajta kész kínszenvedés, hamar elfáradsz és nem tudod miért, de érzed, hogy valami nem okés, mert nem szeretsz vele közlekedni: az ízületeid fájnak és elmarad a várt felhőtlen bringás élmény.

 

Ha hasonlóan érzel könnyen lehet, hogy nem veled és nem is a bringáddal van a baj, egyszerűen csak nincs jól beállítva a kerékpár kormány magassága.

 

Jól tudjuk, csekélységnek tűnhet, mégis rengeteg minden múlik azon, hogy a biciklid hogy van beállítva, többek között a kerékpározás komfortja és teljesítménye is.

A bicikli kormány helyes beállításáról cikkünk folytatásában olvashatsz!

 

 

kerékpár kormány beállítás

 

A test három tájékon érintkezik a kerékpárral, a kezeknél, a fenéknél és a lábaknál. Ennek a három pontnak az elhelyezkedése határozza meg a kerékpározás közbeni komfortérzetet és a teljesítményt egyaránt. A kerékpáros testtartásra hat a hajtókar-hossz, a nyerek magassága, kormánytól való távolsága és dőlésszöge, valamint a bicikli kormány magassága, a kormányszélesség és a kormány-ejtés az országúti bringákon.

 

Bármilyen kerékpárod is legyen, a legolcsóbb szupermarketes, vagy egy vérprofi verseny bringa, végsősoron a kerékpárod megfelelő beállítása fogja meghatározni, hogy milyen teljesítményt tudsz kihozni a bringázásból (legyen szó a kényelemről, irányíthatóságról, vagy a haladásról).

 

A bringának tökéletes összhangban kell lennie veled ahhoz, hogy együtt elérjétek a kívánt célt, legyen az egy kerékpár verseny, egy túraútvonal teljesítése, vagy akár csak a szomszéd városba eljutás, mindez kényelmesen, gyorsan, igényeidnek megfelelően.

 

Valamennyi beállítás közül a kerékpár kormány ideális állása az, ami a leginkább szubjektív. Eltérő ugyanis, hogy derekunk, hátunk, karjaink mennyire bírják a terhelést, a kormányra hajolást.

 

A kényelem és az elérhető legjobb teljesítmény sajnos bizonyos helyzetekben nem járnak kéz-a kézben. Ahhoz például, hogy a lehető leggyorsabban haladj a kerékpárral minél inkább rá kell dőlnöd a kormányra. Ehhez a kormánynak alacsonyan kell feküdnie és távol kell lennie a nyeregtől. Ez a szélsőséges üléspozíció semmiképp sem lesz kényelmes, de a légellenállás csökkentéséhez erre a kormányállásra lesz szükséged.

Mielőtt beállítod a kormány magasságát, tehát mindig mérlegelned kell, hogy mi az elsődleges szempontod a kerékpározás során. (Ezt természetesen a kerékpár típusa is némileg meghatározza majd, hiszen általában más a cél egy bmx és egy országúti kerékpár esetén.)

kerékpár kormány

Az ideális kerékpár kormány magasság

A kormány ideális magassága a legtöbb helyzetben a nyeregnél kicsit alacsonyabban lesz. Arra kell törekedni, hogy a felsőtest a vízszinteshez viszonyítva nagyjából 45 fokos szöget zárjon, míg a felsőtest és a kar találkozása 90fokos szöget.

Túrázásokhoz és városi bringázáshoz, egyenes kormány esetén a kicsivel magasabb kormánymagasság az ideális. Az ezáltal nyújtott pozícióban ugyanis biztosabb a kerékpár irányítása, ami terepen nem elhanyagolható szempont.  (Ez a magasság nagyjából 5-15 centiméterrel magasabb a versenybringák kormányállásához képest.) A versenybringákon a kormány ideális magassága a nyereghez képest 5-15 cm-rel alacsonyabban van.

 

országúti kormány beállítás

 

Ami nagyon fontos, hogy ha most állítasz a kormányod magasságán, törekedj a fokozatosságra. Ha úgy gondolod, hogy eddig túl magasra állított kormánnyal tekertél, ne állítsd hirtelen sokkal mélyebbre a kormány magasságát, hiszen nem ehhez vagy szokva, a nagy változás megterhelheti a derekadat, hátadat. Fokozatosan törekedj az ideális bringás testhelyzet megtalálására, hogy elkerüld a sérüléseket.

 

A kormány szélességéről

Az egyenes kormánnyal bíró kerékpárok többségén lehetőség van alakítani a kormány szélességén (ehhez olykor bizony fűrészelni kell). Az ideális kormányszélességet elsősorban a testi adottságok határozzák meg és nagyjából a válszélesség a mérvadó. A szélesebb kormány általában könnyebb, jobb irányíthatóságot biztosít, ideális például kerékpáros trükkökhöz, vagy hegyi túrázásokhoz. A keskenyebb kormány viszont jobb légellenállást nyújt, így országúti bringázáshoz, kerékpáros versenyekhez ez célszerű. 


Biztonságod és izületeid megóvása érdekében minden szezon elején szentelj figyelmet a kerékpárod megfelelő beállításának!