Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.11.05 15:56

A kerékpár lánc tisztítása, karbantartása

A kerékpár lánc tisztítása, karbantartása

A lánc a kerékpár lelke, mikor keservesen nyikorog ne tekerd tovább, halld meg sírását és kezeld megfelelően tisztítással és kenéssel!

Nincs még egy olyan kerékpár alkatrész a biciklin, amely annyira meghálálná a törődést, mint a lánc. Megfelelő karbantartással jelentősen meghosszabbíthatod élettartamát és pénztárcád tartalmát is másra költheted.

 

 

kerékpár lánc tisztítás és olajozás

 

Kerékpár lánc tisztítás

 

A kerékpár lánc tisztításához a legpraktikusabb, ha kerékpár állványt használsz. Na meg persze ha garázsban, kertben, udvaron végzed azt, ugyanis nem kis koszt tud okozni a lakásban.

Ha mégis a lakásban kényszerülsz rá a műveletre, hasznos lehet beszerezned egy láncmosó berendezést.

A lánc tisztítása speciális lánctisztító eszközzel rendkívül egyszerű és koszmentes. Nem kell leszedned hozzá a láncot, egyszerűen csak fel kell töltened a tisztító dobozt oldószerrel, rá kell helyezned a láncra, majd a hajtókar forgatásával az eszközben lévő apró kefék végigfutnak a láncszemeken, megtisztítva azt. A tisztításhoz ily módon használt oldószert öntsd át egy flakonba és miután a kosz lassan leülepszik az aljára, a megtisztult maradékát felhasználhatod a következő tisztításhoz is.

 

 

lánctisztító szerkezet

 

 

Ha rendszeresen tisztítod a láncot és nem gond a mosással járó esetleges kosz, akkor végezheted a tisztítást egyszerűen egy szivacs és némi oldószer segítségével is. Önts bőven oldószert a szivacsra és dörzsöld vele át a láncot. Ha ez a számodra legszimpatikusabb módszer, de mégis kicsit precízebben szeretnéd végezni, használj hozzá egy használatlan, olcsóbb fogkefét. A kefe sörtéi jobban beférnek majd a szemek közé, mint a szivacs és erősebben, hatékonyabban tudnak sikálni is.

 

Ha a láncon erős, vastag szennyeződés gyűlt össze, előfordulhat, hogy már csak áztatással tudod levakarni róla azt. Ehhez óvatosan le kell szerelned a láncot a bicikliről. A legjobb, ha patentszemmel meg tudod ezt oldani. Ha eredetileg nem patentszemes a láncod, az első nagyobb tisztításkor bontsd meg láncbontóval és patentszemmel zárd majd vissza. (Patentszemet szinte bármely kerékpár boltban tudsz vásárolni.)

 

Ha áztatásra kerül a sor, tölts egy vödörbe, edénybe oldószert úgy, hogy az ellepje a bele fektetett láncot.
Az áztatáshoz használhatsz műanyag palackot is. Ez esetben töltsd meg a palackot háromnegyed részig oldószerrel, helyezd bele a láncot, majd erősen rázd össze. Hagyd állni egy kevés ideig, majd ismételten rázd össze kicsit a palackot. Ha fontos számodra, hogy ne pazarolj és amennyire lehet, a környezetedre is odafigyelj (márpedig miért ne lenne fontos), akkor a használt oldószert, tisztítószert hagyd leülepedni az üvegben, majd a megtisztult felső részét öntsd át egy másik flakonba, így majd újra felhasználhatod. (Ezt a folyamatot addig ismételgetheted, míg el nem fogy a szer. Persze igény esetén mindig hozzáönthetsz egy keveset.)

 

Miután nagyjából 1 órán át áztattad a láncot, vedd ki és hagyd megszáradni, vagy törölgesd át száraz, tiszta ronggyal és úgy helyezd majd vissza a kerékpárra.

 

Intenénk attól, hogy gőzborotvával tisztítsd a láncot, az erős nyomás úgy beszorítja majd a finomabb szemcséket a görgők közé, hogy esélyed sem lesz kitisztítani őket onnan.

 

 

A kerékpár lánc olajozása

 

kerékpár lánc olajozása

 

 

Miért van egyáltalán szükség a lánc olajozására?


A megfelelően olajozott lánc tekerése során csökken a lánc görgőinek surlódása, így értelemszerűen könnyebb lesz hajtani azt és nem mellesleg elkerülheted a kellemetlen nyikorgást is. Mivel az olajozott lánc surlódása a tekerés során kisebb, így jóval lassabban kopik el, mint az a lánc, amit soha sem, vagy csak 2-3 évente olajoznak. Mindezek mellett az olajjal telített hézagokba a szennyeződés nehezebben tudja befészkelni magát, így kevésbé áll meg bennük a víz és a homok.

 

Az olajat mindig a már megtisztított láncra kend fel!

 

A lánc olajozására alkalmanként használhatsz hagyományos műszerolajat, de hosszútávon nem ajánljuk, ez ugyanis nem kerékpárokra lett kitalálva és nem is tud megfelelően bejutni a lánc szemei közé. A leghatékonyabban a speciálisan kerékpárokra kifejlesztett láncolajokkal tudod kezelni kerékpárodat. Ezek közül célszerű mindig az évszakra jellemzőbb, vagy ha rendszeresen kerékpározol, akkor az aktuális időjárásnak megfelelőt választanod. A száraz időre specializálódott kenőolajok speciális összetételük révén kevésbé vonzzák a piszkot, a port. A csapadékos időjárásra ajánlott kenőolajak pedig jóval ragacsosabbak, sűrűbbek, hogy a víz ne tudja olyan gyorsan kimosni őket a láncról.

 

Kiszerelés szempontjából léteznek csepegtetős és hajtógázas láncolajok. A hajtógázas használata gyorsabb, de némi körültekintést igényel, hogy használat során a gumit ne érje olaj, különben a fék nehezebben fogja majd meg. A csepegtetős kiszerelés precízebb felvitelt tesz lehetővé és takarékosabb, viszont rá kell szánnod az időt, hogy alapos munkát végezz.

Az olajozáshoz használj kesztyűt, pláne ha hajtógázas anyagot használsz, ezek többsége ugyanis erősen kiszáríthatja a kezed!

Az olajozás után várj egy keveset, hogy az szépen befolyhasson a láncszerkezet minden részébe, majd töröld le a felesleget a láncról, kizárólag a lánc belsejében maradjon az olajból. (Az egyéb területeken nem csak hogy felesleges, de még a koszt is összegyűjti neked.)

 

 

Hidd el, akkor igazán élvezetes a tekerés, ha kerékpárod is toppon van. Tartsd mindig tisztán, ápold és meghálálja azt!