Használja a TEKERJVELUNK kuponkódot, mellyel díjmentes kiszállítást biztosítunk vásárlására a hónapban!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2020.04.08 12:41

Kerékpározás a koronavírus idején

Kerékpározás a koronavírus idején

A koronavírus elleni küzdelemben a legtöbb, amit tehetsz, hogy eleget teszel a biztonsági rendelkezéseknek, azaz, hogy amennyire csak lehet kerülöd a tömeget, az idegenekkel történő egy légtérben tartózkodást, érintkezést. Azonban vírus ide- vagy oda, az élet nem áll le. Szerencsésebb esetben továbbra is munkába lehet- és kell járni, emellett nélkülözhetetlen a bevásárlás és bizonyos ügyek intézése is.

Aki és amikor csak teheti, maradjon otthon, ha azonban ki kell mozdulni otthonról, a közlekedés legjobb alternatíváját most a kerékpározás biztosítja.

 

kerékpározás koronavírus idején

 

 

 

"Kerékpárral egyszerűen, olcsón, dugók és fertőzésveszélytől mentesebben, egészségesebben intézhetjük napi ügyeinket” - mondja a Magyar Kerékpárosklub.

 

Azok, akik eddig is előszeretettel jártak a hétköznapok során is kerékpárral, most előnyös helyzetben vannak, hiszen napi rutinjukat a közlekedés szempontjából nem kell megváltoztatniuk.

Az új szokás bevezetése elsősorban azokat érinti, akik a tömegközlekedést használták. Bár a közösségi közlekedést szolgáltatók egytől-egyig nagy erőkkel törekednek arra, hogy a tömegközlekedés eszközeit a lehetőségekhez mérten minél veszélytelenebbé tegyék, 100%-os védelmet sajnos csak az tud biztosítani, ha elkerülöd a tömeget.

 

Bár a napokban ingyenessé tett parkolás kedvez az autós közlekedésnek, mégis arra intenénk mindenkit, hogy ha nem muszáj, ne üljön gépjárműbe. Hogy miért? Jobb most, ha az otthonról távoli napi teendőket nem az egész családdal együtt intézed. Ha pedig egyedül jársz-kelsz a városban, felesleges azért, egyetlen emberrel elindítani az autódat. Másrészről a kijárási korlátozás jelentősen beszűkíti a mozgásteret és a sportolási lehetőségeket, így most fokozottan igaz az, hogy a gyalogos, vagy kerékpáros közlekedéssel nem csak környezeted, de önmagad egészségéért is sokat tehetsz.

 

Természetesen vannak helyzetek, amikor a gyalogos közlekedéssel, vagy kerékpárral nem tudod helyettesíti az autó előnyeit, ilyen például egy nagyobb bevásárlás, de ha el kell szaladni a postára, ha már nyomaszt a bezártság és egy kicsit kimozdulnátok otthonról, sokat tehetsz környezetedért és egészségedért is, ha kerékpáron teszed azt.

 

A Kormány jelenlegi (április eleji) kijárási korlátozásai nem tiltják a sétát, a kirándulást és a kerékpározást sem. Sőt, a bezártság és a járvány okozta folyamatos stressz, amely az élet valamennyi területét beárnyékolja, könnyen kikezdheti az ember testi-lelki egészségét, így fontos, hogy a megfelelően biztonságos módon, körültekintően, de töltsünk időt a szabadban is, lehetőleg minél több mozgással.

 

covid19 kerékpár

 

A rendszeres testmozgásra most nagyobb szükséged van mint azelőtt bármikor, hiszen feltölt endorfinnal, azaz boldogsághormonnal és erősíti az immunrendszered. Valljuk be őszintén, most egyik sem jön rosszul.

 

Mire érdemes ügyelni a koronavírus idején történő kerékpározás során?

 

1.) Kerüld a csoportos bringázásokat! A kerékpározás egyelőre nem tilos, aminek az egyik oka, hogy egyéni tevékenységről, sportról van szó. Ha azonban csoportos tevékenységet csinálsz belőle, összehívva a baráti társaságot, a nagyobb családot, már nagyban megnövelitek a fertőzés veszélyét. Ezért hát a bringára ülsz kerékpározz egyedül, vagy azokkal, akikkel egyébként is egy háztartásban élsz. És itt húzd meg a határt.

 

2.) Ne hajts túl magad! Ha most kezdenél bele a nagyobb túrázásokba, most határoztad el, hogy felkészíted magad egy olyan bringás versenyre, amin még soha nem vettél részt, ne tedd. Bár a kerékpározás, a rendszeres mozgás jótékony hatással van az immunrendszerre, a túlzott fizikai terhelés gyengítheti az állóképességet.

 

3.) Maradj szabálykövető! Bár olykor csábító lehet, hogy a legtöbb egyébként forgalmas helyen kevés az autós, ráadásul több helyen a közlekedési lámpákat is üzemen kívüli állapotra helyezték, ügyelj rá, hogy a közlekedési szabályokat mindezek ellenére is szigorúan betartsd. Itt a tavasz, ebben az időszakban egyébként is többen pattannak nyeregre, a járványügyi helyzet pedig fokozza ezt. Előfordulhat, hogy többen lesztek a kerékpárúton, több lesz a gyermek is, ezért fontos, hogy vigyázzatok egymásra.