Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek

Miért kapták fel sportolói berkekben a kollagént?

Miért kapták fel sportolói berkekben a kollagént?

A sport világában egyre többen, egyre több helyen emlegetik a kollagént.  Mitől olyan népszerű ez a fehérje és mi köze lehet az egyébként kozmetikai világból ismert anyagnak a sporthoz?

Mi az a kollagén?


A kollagén egy aminosavakból álló fehérje, amely az emberi test számos alkotóelemében megtalálható, így például a csontokban, az erekben, az izmokban, az ínszövetekben, a porcokban, a bőrben, a körömben és még a hajban is. A kollagén különlegessége, hogy rendkívül teherbíró, magas szakítószilárdsággal bír, így masszívan képes egyben tartani a szöveteket.


Testünk folyamatosan termel kollagént, ám ennek mértéke 25 éves korunktól kezdve folyamatosan csökken, ami hozzájárul a ráncosodáshoz, a nehezebb fogyáshoz, az izmok gyengüléséhez, az ízületek sérülékenységéhez.

Természetesen, ahogyan a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, úgy mára már a kollagént is magunkhoz tudjuk venni étrend-kiegészítők: kollagén por, kollagén kapszula, vagy ital formájában.

Miért népszerű a kollagén úgy egyébként és miért emlegetik sportolói vonatkozásokban?

 

Segíti a fogyást

A kollagén egy rendkívül sokoldalú fehérje, melynek peptidjei ugyanabban a mennyiségben, nagyobb telítettséget biztosítanak, mint az egyéb fehérjefajták. Ennek köszönhetően alkalmazásával a fogyni vágyó később éhezik meg, mint ahogyan egyéb étkezések után szokott, ezzel csökkentve a napi étkezések és a kalóriabevitel számát.
Az alacsonyabb kalóriabevitel a fogyás egyik alapvető kulcsa.
Ezt kiegészítve rendszeres testmozgással, például napi 50-60 perc kerékpározással az eredmény nem sokáig várat majd magára!

Eltünteti a narancsbőrt

A nők rettegett ellensége a narancsbőr alapvetően az elvékonyodott, megnyúlt és megereszkedett bőrön válik látványossá.
A kollagén szerepet játszik a bőr dermis rétegének megerősítésében (bőrünk 70%-át eleve a kollagén teszi ki). A fokozott és tudatos kollagénbevitellel bőrünk megerősödik, rugalmasabb lesz, ezzel elrejti a cellulitot, a bőr alatti zsírsejteket, azaz a narancsbőrt.

Enyhíti az ízületi fájdalmakat
A kollagén csökkentheti az ízületi gyulladásokat, az ízületi fájdalamat és a merevséget. Bár ezzel kapcsolatosan jelenleg is folynak a klinikai vizsgálatok, az eddigi eredmények pozitív hatást igazolnak az ízületi fájdalmak enyhítése terén.

kollagén izület

Erősíti a csontokat
Kutatások igazolják, hogy a kollagén javítja a csontok ásványianyag-sűrűségét. Ezért 50 év felett kiemelten ajánlott mindenki számára a fokozott kollagénbevitel, kiváltképp ha az illető aktív, sportos életvitelt él.


Kollagén források:


1.) Az egyik leghatékonyabb természetes kollagénforrás a csontleves
2.) Egyéb természetes kollagénforrások: halak, szárnyasok, tejtermékek, tojás, édesburgonya, sárgarépa, spenót
3.) Könnyebb és kényelmesebb beviteli módot jelentenek a mára széles körben elérhető kollagén kapszulák, kollagén por és folyékony kollagén termékek.