Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2022.01.24 11:15

Melyik a legjobb túrakerékpár?

Melyik a legjobb túrakerékpár?

A túrakerékpár vagy másnéven trekking, egy ideális középút lehet az országúti és a terep bringák között. Azonban, hogy mégis melyik a legjobb túrakerékpár számodra (és talán ezen a szón van most a legnagyobb hangsúly), azt számos tényező befolyásolja.

Tarts velünk és gondoljuk végig közösen, milyen opciók közül válogathatsz, így szinte biztos, hogy ki fog alakulni az a szempontrendszer benned, ami elvezet majd az ideális kerékpárod kiválasztásához!

A jó túrakerékpár ismérvei


A trekkingek palettája egyre színesebb, így ha már eldöntöttük, hogy ezt a típust használnánk, még nem pihenhetünk meg. Mindenkinek más és más a prioritás, meg kell találnunk, hogy számunkra ezek közül mik a legfontosabbak.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az opciókat, amelyeket érdemes mérlegelni vásárlás előtt. Ami az egyik vásárlónak a legjobb túrakerékpár, az nem biztos, hogy neked is éppolyan tökéletes lesz, hiszen sok múlik azon, milyenek az egyéni igényeid, milyen terepen fogod használni a bringád, milyen rendszerességgel és milyen tempóval, valamint persze, hogy mennyit bír a pénztárcád. 

Vásárlás előtt az alábbiakat kell megfontolnod:

 

Egyéni szempontok az ideális túrakerékpár megtalálásához


1. A váz

A váz méretének a kiválasztása elsődleges szempont. A gyártók oldalán megtalálhatóak az erre irányuló táblázatok, ugyanis mindegyik saját besorolást használ. A váz anyaga és súlya is szempont lehet a tereptől függően használat során is, de akkor akkor is ha például hazaérve a kerékpárt az emeletre kell felvinnünk.

 


2. Felszereltség

A jó túrakerékpár minden olyan tartozékkal, alkatrésszel el van látva, amire a túra során szükségünk lehet, ide tartozik többek között a csomagtartó, a sárvédő, a láncvédő, a világítás, kitámasztó és a kulacstartó is. 
A legjobb trekking kerékpárok tehát már látványra is beazonosíthatók, ugyanis gazdag felszereltséggel rendelkeznek. A boltból kihozva rögtön használatra készen állnak, akár abban a percben nekiindulhatsz a túrádnak. 

 

Gepida Alboin 900 Trekking kerékpár

Gepida Alboin 900 trekking kerékpár - Kiemelkedő minőség gazdag felszereltséggel.


3. Markolat és nyereg

Fontos, hogy a markolat és a nyereg kialakítása kiemelten kényelemes legyen. Ha valóban túrázásra szánjuk a kerékpárt, hosszú ideig ülünk majd a nyergében, így fontos a megfelelő komfortérzet. A legjobb túrakerékpár nyerge erősen párnázott, a markolat pedig ergonomikusan lett kialakítva annak érdekében, hogy megfelelően megtámassza a csuklónkat és a hosszú út végén is fájdalmak nélkül szállhassunk le a bringáról.

 


4. Teleszkópos- rugós villa

A teleszkópos- rugós villa nagy előny lehet erdős terepen. Azonban, ha városban, aszfalton gurulunk, ahol lényegében „tükörsima” az út, akkor a rugózás a befektetett energiánk ellen dolgozik. Ezt hivatott kizárni az úgynevezett Lockout rendszer, amivel a villa rugózását tudjuk rögzíteni. Ezt egyrészt a villa tetején tudjuk állítani, de akár távolról, a kormányról is. Vegyük figyelembe, hogy ez csak a hidraulikus rendszerek esetén működik, a mechanikus verzióban le kell szállnunk a kerékpárról és csak akkor tudjuk állítani. Tehát ha egy igazán jó túrakerékpárt szeretnénk vásárolni és cél a sokoldalú használhatóság, érdemes Lockout rendszerrel felszereltet választanunk.

 


5. Csomagtartók

Elég egy hátsó csomagtartó vagy szeretnénk oldalsó tárolókat is magunkkal vinni? Egy hosszabb út során, valószínűleg jól fog esni, ha nem a hátunkon kell majd vinni az útravalót. Nézzük meg a csomagrögzítési pontokat, hogy hová esnek, hogy számunkra nem zavaró helyen vannak-e, illetve ha esetleg van már táskánk erre a célra, akkor kompatibilis-e ezekkel a felfüggesztésekkel. A túrakerékpárok jellemzően alapfelszerelésként tartalmazzák a csomagtartót, ha mégsem így lenne, mindenképp érdemes már a vásárláskor beszerezni hozzá egyet.

 


6. Fék

Mivel utunk terepre is visz, így fontos lehet, hogy egy egyszerűbb V-fék helyett tárcsaféket válasszunk. Ezek között is dönthetünk, hogy mechanikus vagy hidraulikus rendszert használunk. A mechanikus olcsóbb és egyszerűbb, a hidraulikus azonban sokkal összetettebb és finomabban irányítható, így ha egy jobb túrakerékpárra szeretnénk beruházni, érdemes hidraulikus fékkel felszereltet választanunk. 

 

Csepel Traction 200 női trekking kerékpár

Csepel Traction 200 női trekking kerékpár - Kiemelkedő ár-érték arány!

 


7. Váltó

A váltó sok sebességes kialakítása megkönnyítheti az ideális fokozat megtalálását a hegyes-dombos terepen, tehát minél több fokozattal rendelkezik a váltó, annál jobb minőséget tükröz a kerékpár.

 


8. Világítás

A megfelelő világítás nem csak kényelmi, de biztonsági szempont is. Az agydinamós világítás és a hagyományos között választhatunk. A dinamós előnye, hogy nem kell elemet használnunk, és ma már sokkal könnyebb is, mint régebbi rokonai.

 


9. Kitámasztó

Pihenők alkalmával kényelmes lehet, ha a járművet könnyen meg tudjuk állítani. Szerencsés lehet, hogy ha a kitámasztó felfüggesztési pontja a hátsó agy közelében van, így ha arrébb akarjuk tolni, akkor sem akad bele a pedálba.

 


Látható tehát, hogy sok mindenre érdemes odafigyelnünk a megfelelő túrakerékpár kiválasztása során. Remélem cikkünk segít ennek kivitelezésében, kellemes vásárlást kívánunk!