Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2017.12.22 12:19

Kerékpár vásárlás - Milyet és hol?

Kerékpár vásárlás - Milyet és hol?

Cikkünkben nem kifejezetten a "milyen kerékpárt vásároljak" és a "milyen kerékpár illik hozzám" kérdésekre adunk választ, hanem inkább a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait vesszük számba. Kerékpár vásárlásnál nagyon sok lehetőségünk van. A “nagyon sok” a választékra és a vásárlási módra is vonatkozik. Vásárolhatunk új kerékpárt szaküzletben, új kerékpárt áruházban, új kerékpárt kvázi “gyűjtő webáruházakban” (ahol a citrom facsarótól kezdve, a processzoron keresztül egészen a különféle ruhadarabokig szint bármit megkap az ember). Vásárolhatunk használt kerékpárt magánszemélytől vagy kerékpár üzletben. Mindegyik megoldásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezek közül hármat vesézünk ki szinte a végletekig, hogy miért ajánljuk és miért nem ajánljuk.

 

 

Milyen kerékpárt vásároljak?

1. A használt kerékpár

 

Többeknek a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnő vásárlási mód a használt kerékpár.

 

Előnyei: Olcsó. (...húsnak híg a leve. De erről majd a hátrányoknál) Százból egyszer ki lehet fogni jó ár-érték arányú vételt, de ahhoz résen kell lenni és akár napi szinten bújni a hirdetési oldalakat és persze az sem baj, ha értünk hozzá.

 

Hátrányai: A nevében is benne van, hogy HASZNÁLT és ahogy szerelőként tapasztaltam, a kerékpárt használók 90%-a egyszerűen nem tud vagy nem akar vigyázni a bringájára, ezért nagyrészt egy egészen komolyan lelakott biciklihez jutunk. A jobbik fajta eladók közé tartoznak azok, akik úgy adják el a biciklijüket, hogy előtte kisebb- nagyobb összeget ráköltenek, ami nem feltétlenül emeli a bicikli értékét, csak az esztétikán javít (nyereg, gumik, takarítás stb..) Jobb esetben alávetik a bringát egy szinte teljes felújításnak (csapágyak cseréje, csapágyas alkatrészek zsírozása, bowdenek, bowdenházak cseréje, hibás alkatrészek cseréje, kvázi nagy generál). Ha egy 'nemtörődöm' eladóval van dolga a laikus vásárlónak, akár már rövidtávon is többszörösét ráköltheti az 'olcsó kerékpárra'. Használt biciklit lehet kereskedőtől is vásárolni. Itt már számítani lehet arra, hogy nem hullik ki alólunk, persze itt az árát is meg kell fizetni és akkor már távol is állunk az olcsó bringától. Használt bringát még az interneten is lehet vásárolni, különböző közösségi csoportok és hirdetési oldalak segítségével. Utánvéttel az eladók 1%-a fogja csak feladni, úgyhogy marad az előre utalás, aminél meg számíthatunk arra, hogy vagy nem érkezik meg, vagy közel sem azt az állapotot fogja tükrözni, amit a képeken láthattunk és reklamációnak helye általában nincs. Garancia az természetesen szintén nincs, kivéve, ha az eladó nem ajánl fel bizonyos lehetőségeket, mint például 1 hét próba garancia vagy kilométer garancia. Ha nagyon jó áron sikerül nagyon jó kerékpárt vásárolni, akkor az sem kizárt, hogy az eladó nem világosított fel minket az előző tulajdonosról, aki lehet, hogy ebben a pillanatban is az általunk megvásárolt bringát keresi. Ezt most ne részletezzük. Végeredményben laikusként ne vásároljunk használt kerékpárt, mert rövidtávon sok bosszúságot fog okozni és hosszú távon akár egy új kerékpár árát is kiveheti a zsebünkből.

 

2. A bevásárlóközpontos kerékpár

 

Mostanában egyre elterjedtebb, hogy a nagyobb áruházláncok is különféle stílusú kerékpárokat árulnak szem előtt tartva, hogy a kinézettel és a csalogató árra harapnak az átlagos felhasználók.

 

Előnyei: Viszonylag olcsó, némely darabok mutatós forma és színvilággal rendelkeznek, garancia*

 

Hátrányai: Rosszul vagy egyáltalán nem beállított kerékpár, gyakori rossz konstrukciók. Rossz minőségű kiegészítők, alkatrészek. És itt szintén meg kell említenem a garanciát, mint az előnyöknél. Amikor kihozzuk az áruházból, elvileg egy szakember által beállított kerékpárt kapunk. Ez az esetek 'csak' 50%-ban van így. Azért írtam, hogy csak, mert a két legnagyobb áruházlánc nagyon lehúzza ezt az átlagot, tehát lehetne rosszabb is... jobb? Talán. Az áruház garanciális szervize meg mindig a város másik végén van, amit nagyon sokan nem tudnak, vagy nem akarnak bevállalni, idő és vagy lehetőségek hiányában, ezért marad a jó öreg 'helyi' kerékpár bolt, ahol beállítják, de nem tudják megcsinálni garanciálisan, mert nincsenek az áruházzal leszerződve. A másik, ha dobozban hozzuk ki a bringát, akkor el kell vinni egy szakszervizbe, ahol garanciát vállalnak rá, amit 10-ből 8 szerviz egyáltalán nem is vállal el, és ha sikerül találni egy helyet ahol megcsinálják, a bicikli árának jobb esetben 15-20%-át költjük még rá, ha szerencsénk van. Csalogató tud lenni az alu váz és a Shimano XT hátsó váltós bicikli 60.000.-ért, de a műanyag monoblokk és az egyéb kínai alkatrészek negatívba kompenzálják ezt. A 25.000.-os összteleszkópos, tárcsafékes kerékpárokról ne is beszéljünk, mert az egész egyszerűen élhetetlen, veszélyes és tökéletesen nem felel meg a hirdetett céljának, ami a 'downhill' hegyi kerékpározás. Röviden: Megbízható autót is az autókereskedésben veszünk.

 

3. Szaküzletben vásárolt új kerékpár

 

Végül, de nem utolsó sorban a kerékpár szaküzlet és szaküzlet által üzemeltetett kerékpár webshopban vásárolt kerékpárok kerülnek górcső alá. (Természetesen mi ezt ajánljuk a leginkább :) )

 

Előnyei: Amit legelsőnek ki kell emelnem, hogy az eladó tájékoztatása és a webshopon a részletes leírás miatt tudjuk, hogy mit veszünk és ez egy nagyon fontos szempont! Nincs zsákbamacska! Szakértők segítenek a felhasználási igény szerinti típus és méret megfelelő kiválasztásában. Általában egy új kerékpárra egy-két év garanciát kapunk, persze bizonyos márkáknál ez akár felkúszhat 5 évre is. Van olyan gyártó is aki a vázra élettartam garanciát is vállal. Minden új kerékpárnál kapunk garancialapot és számlát, amivel igazolhatóan miénk a termék. Hatalmas a választék! Nem kell megalkudunk 3-4 gyártó, csekély forma, szín és méret választékával és mivel egyre nagyobb a verseny a növekvő webshop piacon, ezért valószínűleg olcsóbban hozzájuthatunk, mint a kereskedésben és minden esetben üzembe helyezve kapjuk meg. Amiért nem tudjuk a webshopon megnézni a megvásárlandó kerékpárt, azért 14 nap áll rendelkezésre a vásárlástól való elállásra.

 

Hátrányai: A szaküzletben való vásárlásnak egyszerűen nincs hátránya kivéve, ha a legközelebbi kerékpárbolt távol van a lakhelyünktől, viszont ilyen esetben lehet igénybe venni a webshopot, aminek az egyetlen hátránya, hogy nem tudjuk kipróbálni, megtapogatni. Viszont ha a webshopnak van bemutatóterme, akkor nyert ügyünk van. :)

 

Nektek mi a véleményetek? Milyen tapasztalataitok vannak a kerékpár vásárlással kapcsolatban?