Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.04.22 14:43

Melyik vázméretet válasszam ha országúti bringát szeretnék?

Melyik vázméretet válasszam ha országúti bringát szeretnék?

Országúti kerékpárt vásárolnál, de nem tudod, hogy melyik vázméret lenne számodra az ideális?

Ahhoz, hogy a biciklidből és a biciklizésből kihozd a lehető legtöbbet, elengedhetetlen, hogy a kerékpár megfelelően illeszkedjen adottságaidhoz, méreteidhez. Így lesz csak kényelmes és hatékony a biciklizés. 

Ha tanácstalan vagy a vázméret kiválasztásában, cikkünket neked ajánljuk! :) 

országúti kerékpár váz méret

 

A kerékpár méretét, legyen szó bármely típusú bicikliről, elsősorban a vázmagasság szabja meg. Hogy neked milyen vázmagasságú biciklire van szükséged az sok különböző dolog együttes függvénye: függ természetesen a magasságodtól, de testalkatodtól általában is. Két egyazon magasságú férfinak például valószinűleg nem ugyanolyan hosszúak lesznek a lábai, így nem lehet kényelmes számukra ugyanaz a méretű kerékpár.

 

A megfelelő vázmagasság pontos kiszámításához léteznek nagyon modern eszközök, melyek mérnöki pontossággal adják meg személyreszabottan az ideális vázméretet. Erre azonban, hacsak nem országos színtű versenyek rendszeres nevezője vagy, nem feltétle van szükség. 

 

A megfelelő vázmagasságot nagyjából (ha nem is akkora precizitással) de te magad is megállapíthatod.

Hogyan tudod meghatározni, hogy milyen magasságú országúti kerékpár vázra van szükséged?

 

Országúti kerékpárok esetében általában és többé-kevésbé még mindig helytálló az az állítás, miszerint ha két talpaddal a földön állva kényelmesen két lábad közé tudod venni a kerékpárt, úgy hogy a felső vázcső és az üleped között nagyjából 3-5 cm távolság van, akkor az a vázméret ideális lehet számodra.

 

Ha vásárlás előtt nincs lehetőséged az említett módon tesztelni a bringát, akkor a következőket javasoljuk:  Mérd meg az átlépési magasságod! Ehhez vegyél elő egy könyvet, állj mezitláb és szorítsd a könyvet a két lábad közé a lehető legmagasabb ponton. Ha ez megvan, kérj meg valakit, hogy mérje meg a föld és a könyv teteje közötti távolságot. Ha magad szeretnéd ezt elvégezni, egyszerűen csak állj szintén cipő nélkül szorosan a falhoz, annak háttal és a két lábad között a legmagasabb ponton rajzolj ceruzával jelölést a falra. Ha így teszel, könnyedén le tudod mérni magad is a föld és a jelzés közötti távolságot. Ezeket követve megkaphatod az átlépési magasságod.

Országúti kerékpár esetén szorozd meg a kapott értéket 0,66-tal és megkapod a testalkatodhoz ideális vázméretet. (Más típusú kerékpárok esetén a szorzó is változik.)

Az ideális kerékpár magasság meghatározható testmagasság szerint is.

Ennek megfelelően az országúti kerékpár vázméretének meghatározása a következőképpen alakul:

Magasság     Javasolt vázméret  cm                  cm                            méret 148 - 152        47 - 48                        XXS 152 - 160        49 - 50                        XS 160 - 168        51 - 52 - 53                 S 168 - 175        54 - 55                        M 175 - 183        56 - 57 - 58                 L 183 - 191        58 - 59 - 60                 XL 191 - 198        61 - 62 - 63                 XXL

Női országúti biciklik esetén némileg változhat a vázméret meghatározása: Magasság     Javasolt vázméret  cm                  cm                            méret 147 - 155        44 - 45 - 46                 XXS 155 - 160        47 - 48 - 49                 XS 160 - 165        50 - 51 - 52                 S 165 - 172        53 - 54 - 55                 M 172 - 180        56 - 57                         L

 

 

A vázkialakítás és egyéni testi adottságaid befolyásolhatják, hogy melyik a számodra legideálisabb vázméret, sőt esetenként a különböző gyártók méretezései is eltérőek lehetnek. Így ha módod van rá,vásárlás előtt javasoljuk, hogy próbáld ki az adott kerékpárt. Ha további segítségre, tanácsra lenne szükséged az ideális vázméret kiválasztásában, kérd bátran kollégáink segítségét!

 

 Szívesen beújítanál egy klassz bringát? Nézd meg csepel kerékpár kínálatunkar!