Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2018.12.04 18:59

A téli kerékpáros öltözet kiválasztásának aranyszabályai

A téli kerékpáros öltözet kiválasztásának aranyszabályai

Bringázás télen? Naná!

 

Magyarországon a tél többnyire hómentes, 0 és 0+ fok körüli, így semmi akadálya annak, hogy télen is kerékpárral közlekedj.

Sőt!

A téli időszakban hajlamosak vagyunk többet nassolni és könnyen megfeledkezünk a vitaminok pótlásáról is, így az évnek ebben a szakaszában különösen jól jön a testmozgás. 

 

Tagadhatatlan, hogy a megfelelő kerékpáros öltözet kiválasztása a hűvösebb hónapokban némileg nehezebb lehet, de abban az esetben ha kerékpárral közlekedsz, legalább tudod azt, hogy milyen időre számíts: hidegre. Hogy miért van ennek jelentősége? Míg a kerékpáron utazva mindvégig ugyanazzal a hőfokkal érintkezel, addig tömegközlekedve váltakozva ér téged a meleg és a hideg, hol megizzadsz, hol fázol (hol pedig a nyakadba tüsszentenek). Ha így szemléljük a dolgot, bizony talán mégis könnyebb a kerékpáros téli szett kiválasztása, mint a tömegközlekedős munkábamenősé.

 

Nem is beszélve arról, hogy a téli kerékpáros öltözködéssel kapcsolatban remek tippeket olvashatsz cikkünkben! 

 

 

téli kerékpáros ruházat

 

A téli kerékpáros öltözködéssel kapcsolatban könnyen abba a hibába eshetünk, hogy úgy gondoljuk, minél melegebben öltüzünk fel, annál jobb. A dolog azonban sajnos nem ennyire egyszerű. Mivel a kerékpározás során fokozott terhelés történik, így hiába van 0 fok, bizony télen is beleizzadsz a ruhádba. Ha öltözeted nem tudja elvezetni az izzadságot, hiába vagy melegen öltözve, izzadságban úszva fogsz dideregni és megfázni. 

Na de akkor mégis mit lehet tenni? 

A tökéletes téli kerékpáros öltözet titka a rétegekben rejlik (és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni)!

Minden egyes rétegnek megvan a maga sajátos funkciója mellyel tovább fokozza a többi réteg hatékonyságát. (Ez egyébként a nyári kerékpáros ruházat esetén éppúgy igaz.)

 

A legalsó rétegektéli kerékpáros ruha

A testtel közvetlenül érintkező réteg elsődleges feladata, hogy elvezesse a nedvességet a bőrfelületről, ezzel nyáron hűti a bőrt, télen pedig biztosítja a megfelelő hőszigetelést. A vízpára gyors elvezetése a testhőmérséklet szabályozásának leghatékonyabb eszköze.

A hálós, vagy speciális szálakból szőtt alsóruházat hatékonyan végzi a dolgát és a vízpárát szinte azonnal a külső felületre juttatja, ahonnan majd elpárolog. Így még ha izzadsz is tekerés közben, tested a lehető legszárazabb marad majd.

 

Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző aláöltözetek, sport trikók és a sportmelltartók is.

A sportmelltartó funkciója nem merül ki abban, hogy mozgás során fixen tartja a melleket, nedvességelvezető képességük is jelentős, különösen a hagyományos melltartókkal szemben, melyek anyaga szivacsként szívja magába a nedvességet. 

(Nem beszélve a komfortérzetről, melyet a réteges ruházat alatt a sportmelltartó nyújt a hagyományossal szemben.)

Tipp: Kerékpározáshoz ideális melltartókat találtok a sportmelltartó webáruház - oldalán.

 

 

Külső rétegek:téli biciklis ruházat

A külső rétegnek két fontos feladata van:

- az első: hogy továbbszállítsa az alső rétegek által elvezetett nedvességet,

- a második: védjen a külső környezeti hatásokkal szemben: úgy mint a szél és a csapadék. 

A téli kerékpáros öltözet legfelső elemeként mindenképp olyan felsőt húzz, amin nem fúj át a szél. Hiába a vastag öltözet, ha azon keresztül a bőrödet kaparássza a dermesztő hideg. Így a kötött pullóvereket felejtsd el, olyan felsőréteget válassz, amely szél és vízálló!

 

És mi a helyzet a kerékpáros nadrággal? 

Nadrágnak megteszi egy egyszerű farmer is, ám mivel a farmer (különösen tekerés közben) szorosan a bőrödhöz simul, így szélben fázhatsz benne, így érdemes lehet alá egy cicanadrágot, vagy jégeralsót húznod.

 

 

Sapka, sál, miegymás

 

A téli hidegben fokozottabb figyelmet igényelnek az izületek. Húzz kesztyűt, térdvédőt, vagy lábmelegítőt és biztosítsd, hogy derekad is fedve legyen! Ha kihűlnek az izületeid, hajlamosak lehetnek a kopásra és a reumára, ami hosszú távon nem tesz jót kerékpáros pályafutásodnak. Nem beszélve arról, hogy a hidegben könnyen és gyorsan elgémberednek az ujjak, így kesztyűre mindképp szükséged lesz ahhoz, hogy megfelelően tudj fékezni.

 

A fej felületének vérellátása mindig intenzív, így hidegben rendkívül sok hőt ad le a fej. Egy sapkával sokat javíthatsz hőérzeteden.

 

téli bringás ruházat

  

 

A téli kerékpáros öltözködéssel a probléma a legtöbbször az, hogy ha annyi ruhát veszel fel, amiben már az induláskor sem fázol, akkor az út végére meg fogsz izzadni. Ha pedig arra törekszel, hogy ne izzadj majd meg, akkor az induláskor fázni fogsz, míg be nem melegedsz.

Ezen a problémán csak az segíthet, ha téli kerékpáros öltözeted rétegeit tudatosan válogatod össze, olyan kerékpározáshoz, vagy futáshoz használatos ruhadarabokból, melyeknek anyaga a legideálisabb a sportoláshoz, kiváltképp a hidegben. 

 

 

Ha a fentiek ellenére mégis úgy döntenél, hogy a téli időszakra inkább szünetelteted a bringázást, szerezz be egyet szuper fitness eszközeink közül, hogy fitt maradj tavaszig!