Használja a TEKERJVELUNK kuponkódot, mellyel díjmentes kiszállítást biztosítunk vásárlására a hónapban!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2021.03.09 16:55

Hogyan NE szenvedj balesetet bringázás közben?

Hogyan NE szenvedj balesetet bringázás közben?

Szeretnéd elkerülni, hogy kórházba kerülj? Itt van néhány tipp a biztonságos bringázásért!

A jó idő beköszöntével a kerékpárok is előkerülnek a pincékből, tárolókból és egyre többen indulnak útnak két keréken. Ez valóban több szempontból is jó döntés, hiszen nem csak az egészségedért, de a környezetért is sokat tehetsz azzal, ha a biciklit választod. Most már nincs is más dolgod, mint, hogy a lehető legbiztonságosabbá tedd utad. Elárulunk néhány tippet, ami sokat segíthet testi épséged megőrzésében!

 

Még indulás előtt

Tegye fel a kezét az, aki kerékpározás előtt bemelegít! Bizony nagyon sokan nem teszik meg ezt az apró, de annál fontosabb lépést egészségük megőrzése érdekében. A nagyobb, de még akár egy kisebb táv is erőteljesen megterheli a térd-, sőt a hátízületeid is, így ezek bemelegítése elengedhetetlen. Már azzal is sokat tehetsz egészségedért, ha csupán egy 5 perces laza sétával kezdesz, és csak ezt követően pattansz nyeregbe.

 

Viselj védőfelszerelést!

balesetmegelőzés

 

Legyen szó városi, vagy éppen országúti, esetleg erdei bringázásról, a baj bármikor bekövetkezhet. Ezt sajnos teljesen kivédeni nem lehet, de szerencsére felkészülni van lehetőséged! A sisak és a gerincvédő bizony nem csak gyerekkorban hasznos. Egy felnőtt ember akár 32 km/h-val is képes haladni két keréken, ami igazán veszélyes tud lenni egy hirtelen felbukkanó veszélyforrás esetén.

Előfordult már veled, hogy egy parkoló autó ajtaját kinyitották eléd? Vagy, hogy egy kátyúba futottál? Történt már olyan, hogy egy gyalogos nem figyelt és lelépett eléd az úttestre? Ha ebből a néhány esetből csupán egy is megtörtént veled, akkor már tapasztalhattad, hogy néha nehéz megállni/elkerülni a hirtelen felbukkanó akadályt. Egy esés esetén a sisak szó szerint életmentő lehet! Ekkora sebességnél már komoly károkat okozhat valamilyen tereptárgy, és az agy rendkívül sérülékeny – ráadásul nélkülözhetetlen is a mindennapi élethez. Baleset esetén a sérülések gyakran akár visszafordíthatatlanok is lehetnek, ha nem viselsz megfelelő védőfelszerelést. A sisak és/vagy a gerincvédő használata tehát komoly lépésnek számít biztonságod érdekében.

 

A ruházat sem utolsó szempont

Talán elsőre nem is gondolnád, de a ruházatod is veszélyt jelenthet rád, amennyiben nem jól választasz. Nem véletlen, hogy kevés embert látni szoknyában, vagy bő kabátban tekerni, hiszen ezek könnyedén beakadhatnak a küllők közé. (Ahogy a Hihetetlen családban is elhangzott: Köpeny nincs!) De gondot jelenthet egy túl sokat takaró napellenzős sapka is, ami beszűkíti a perifériás látásodat, és kizárja az esetleges veszélyforrásokat.

Törekedj arra, hogy kényelmes ruhákat válasz, amik nem korlátoznak a mozgásodban, és amikből akár több réteget is magadra vehetsz. A nadrágok esetében különösen kerüld a bő szárú szabásvonalat, ez ugyanis könnyen a láncba akadhat.

 

Közlekedj mindig a KRESZ és az útviszonyok szerint

A kerékpárosok esetében sajnos valamiért ez nem általánosan elfogadott, pedig mindenki, aki részt vesz a közlekedésben, köteles betartani a KRESZ szabályokat. Persze a szabályozás valóban tesz némi kivételt a bringások esetében, például a jobb oldalon történő elhaladást álló autósor esetén, és persze vannak olyan „szokásjogok”, amiket tilosak ugyan, sok bringás mégis meg-megszegi azokat. Ilyen a járdán való tekerés, vagy a „halványpiros” lámpánál való átsuhanás. Fontos azonban szem előtt tartanod, hogy a KRESZ nem egy unalmas olvasókönyv: ezek a szabályok a biztonságos közlekedés érdekében születtek!

 

Mindig figyeld a forgalmat!

Jó, ha mi maradéktalanul betartjuk a KRESZ szabályokat, de mi történik, ha mások nem ennyire becsületesek, vagy éppen figyelmetlenek? Ha például egy kereszteződés előtt jobbról kerülöd az álló kocsisort, mindig figyeld a járművek mozgását és az indexek villogását is. Előfordulhat, hogy az autós túl későn veszi észre, hogy elhaladnál mellette, és jobbra kanyarodna, alkalmasint rajtad keresztül, de ha résen vagy, fel tudsz készülni az irányváltásására. A KRESZ ugyan az egyenesen haladónak ad elsőbbséget, mégis előfordulhat, hogy a rossz látási viszonyok, vagy éppen más körülmény miatt az autós nem reagál rád időben.

A balesetmegelőzés kulcsa az előrelátás, és a fokozott figyelem, ami rendkívül sokat hozzáad a biztonságos közlekedésedhez. Ahogy a mondás is tartja: „csak akkor van elsőbbséged, ha meg is adják.” Tartsd szem előtt, hogy te vagy a sérülékenyebb, így érdemes mindent megtenned azért, hogy elkerült a balesetet.

 

Egyértelmű jelzések

„Látni, és látszani!” A KRESZ előírásai szerint szükséges jól láthatóvá tenned magad. Ebbe a témakörbe a világításon és a feltűnő ruházaton túl hozzá tartozik az is, hogy a többiek tudják, merre tartasz. Irányváltási szándékodat mindig jelezd a karoddal, ne cikázz meglepetésszerűen a sávok között, vagy a kereszteződésekben!

 

Mikor ne legyél előzékeny?

Az előzékenység jó dolog, de nem akkor, ha az megtéveszthet másokat. Az egyik igen jellemző példa erre, amikor a kerékpáros behúzódik a buszöbölbe, hogy a mögötte gyorsabban haladó járműveket elengedje. A gond csak ott kezdődik, amikor az öböl visszatorkollik az útba, a biciklis pedig jelzés nélkül visszateker a sáv szélére. Az autósokat ez gyakran váratlanul érheti, így nem lesz lehetőségük megtartani a biztonságos távolságot, a baleset pedig egy szűkebb útszakaszon legtöbbször borítékolható. Az előzékenység tehát csak akkor jó dolog, ha az nem okoz félreértéseket a haladási irány és az elsőbbségek megadása tekintetében.

 

Szórakozz, de nem mindegy, hogy hogyan!

Nem is olyan ritkán látni vadul száguldozó bringásokat, akiknek fülében dübörögnek a legjobb dallamok. Tudjuk, hogy a zene sokat hozzá tehet a tekerés élvezetéhez, de ne feledd, hogy a közlekedés egy közös tevékenység, amiben minden érzékszervedre szükséged lesz, hogy biztonságosan részt vehess benne. Ha teljesen kiiktatod a hallásod, nem tudhatod, ha valaki éppen dudál, vagy, ha esetleg egy szirénázó mentőautónak elsőbbséget kell adnod. A hallás tehát egy nagyon fontos információcsatorna, amit nem szabad kivonnod.

 

+1 dolog, amit a biztonságodért tehetsz!

Sajnos bármennyire jó a felszerelésed, bármennyire betartod a szabályokat, és bármennyire is figyelsz, a baj így is megtörténhet. Egy baleset – főleg, ha hosszabb gyógyulási folyamattal jár – teljesen lenullázhatja a családi kasszát, kieshetsz a munkából, sőt, még tetemes költségeid is lehetnek, ha például gyógyszerre vagy gyógyászati eszközökre is szükséged van. Érdemes tehát egy megfelelő balesetbiztosításon is elgondolkodni, ami gondoskodik te és a családod pénzügyeiről a nehéz helyzetekben is…

…de persze azt kívánjuk neked, hogy erre soha ne legyen szükség. Legyen balesetmentes a közlekedés!