Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2022.04.21 16:14

Biciklis gyerekülés mikortól és milyet?

Biciklis gyerekülés mikortól és milyet?

Imádsz biciklizni és alig várod, hogy szülés után újra a nyeregbe pattanj? Esetleg a párod nagyon lelkes és szívesen száguldozna gyermeketekkel? Netán a nagyszülők ilyen fittek és sportosak? Megértjük mindegyik változatot, hiszen nem csoda, ha az ember az autós út helyett vagy a babakocsis/kengurus módszerrel való gyaloglás helyett meggyorsítaná az útját gyermekével, legyen szó akár egy kis kiruccanásra a közeli boltba vagy egy ismerős meglátogatásáról, esetleg egy kisebb túráról, ami még simán belefér bicajjal, de máshogy (kocsival/gyalog/közlekedési eszközzel) már csak macera lenne.

Mielőtt azonban gyermeked beleültetnéd élete első biciklis gyerekülésébe, több fontos kérdés megválaszolása is lényegessé válik. Nézzük, melyek ezek!

Fontos kérdések biciklis gyerekülés vásárlása előtt


1. Biciklis gyerekülés mikortól ajánlott?

Hogy a biciklis gyerekülés mikortól ajánlott? Mikortól éri meg foglalkozni a témával? Mennyi idős kortól lehet ilyen ülésben gyermeket szállítani? Valóban, ennél fontosabb kérdés nincs is, ha úgy döntesz, vennél egy biciklis gyerekülést.


Nos, sajnos napra pontos életkort nem tudunk adni, de nagyjából be lehet lőni. Ehhez ismerned kell, hogy gyermeked mozgásfejlődése éppen melyik szakasznál tart. A kezdeti háton kalimpálást, majd a hason fekvős, fejemelős, nézelődős változatot felváltja a kúszás, azt a mászás, majd nagyjából ezzel egy időben kezd el kialakulni a stabil ülés is. Ez az a pont, ahol már érdemes azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a biciklis gyerekülés mikortól ajánlott.


A kisgyermekek stabil ülése


No de mit takar a stabil ülés? Ahogy a nevében is benne van, a gyermek ekkor már szilárdan, magabiztosan képes arra, hogy támaszkodás és imbolygás nélkül tudjon hosszú ideig egyhelyben ülni. Ez 6 hónapos kortól már lehetséges, de többnyire 8-9-10 hónapos korukra jutnak odáig a babák, hogy valóban egy stabil ülést produkáljanak. Ilyenkor szokták egyébként etetőszékbe is ültetni őket, ott se érdemes korábban elkezdeni. Ugyanis míg az etetésnél fontos, hogy a falatok lenyelésére koncentráljanak és ne nyeljék félre az éppen aktuális feladatot, mert éppen szétfolynak az ülésben, ráadásul a gerincüknek se tesz jót, ha időnek előtte ültetik őket, addig a biciklis ülésnél is hasonló a helyzet. Hiszen eléggé logikus, hogy élvezhetetlenné válhat számukra az utazás, ha éppen azon vannak, hogyan üljenek meg a kivédhetetlen rázkódások közepette, hiszen ez még a biztos talajon se megy nekik… ráadásul káros a hátukra nézve is, ha ültetik őket, míg arra maguktól nem képesek.


Nagyon figyeljünk tehát erre, azonban a jó hír, hogy más kritériuma nincs annak, hogy gyermeked bicikli ülésbe ültesd! Kiegészítésként még nem árt hozzáfűzni, hogy előny, ha gyermeked már meg tud állni legalább egy helyben, ha kiveszed az ülésből, míg mondjuk kikötöd a bringád (ez kb. olyan 8-12 hónapos kor közötti időszak), de ez már nem feltétele annak, hogy beleültethesd egy biciklis ülésbe. Szóval a lényeg, ha stabilan ül, mehet is a kerékpárra, mindent bele!

 

biciklis gyerekülés mikortól


2. Milyen biciklis gyerekülést válasszak?

Hogy milyen ülést válasszunk szeretett gyermekünknek? Ez a második fontos kérdés, mely biztosan foglalkoztat Téged is. Ha már tudjuk, hogy mikortól ültethetjük biciklis gyerekülésbe gyermekünket, ki kell választanunk, hogy mégis milyen ülést is szerezzünk be. Többféle opció is a rendelkezésünkre áll. Ültethetjük a gyermeket előre és hátra is, illetve, ha úgy döntünk, hogy a nyergünk mögé szereljük fel az ülésüket, akkor még aközött is választhatunk, hogy a vázon vagy a csomagtartón kapjon-e helyet. Ezek előnyeiről és hátrányairól az alábbi cikkünk bővebben is foglalkozik, választás előtt érdemes akár ezt is tüzetesen áttanulmányozni.


Tanácstalan vagy, hogy hova szereld a gyerekülést? Olvasd el kapcsolódó cikkünket is!

 


3. Mire figyeljek még?

Bárhogy is döntesz az ülés kiválasztása során, az legyen a szemed előtt, hogy annak, aki a biciklit vezeti és hajtja, a lehető legkényelmesebb és a legbiztonságosabb legyen a kiválasztott üléssel tekernie. Természetesen a gyermek igényei se elhanyagolhatóak, de nem ő fogja irányítani a járgányt, a felelősség azé, aki a járgányt navigálja. Illetve ne felejts el ráadni a kicsire egy bukósisakot, biztos, ami biztos alapon!


Nézz szét Nálunk biciklis gyerekülés kínálatunkban!


Reméljük megtalálod a Neked/Nektek megfelelő biciklis gyerekülést, ha még maradt benned megválaszolatlan kérdés, keresd ügyfélszolgálatunkat, örömmel segítünk!