Használja a TEKERJVELUNK kuponkódot, mellyel díjmentes kiszállítást biztosítunk vásárlására a hónapban!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.03.18 11:49

Első vagy hátsó kerékpár gyerekülés?

Első vagy hátsó kerékpár gyerekülés?

Itt a tavasz, kezdődhetnek a biciklis kirándulások! A kirándulás mindig fantasztikus élmény a gyermekek számára, hosszabbra tervezett utakon azonban a kicsik még nem tudnak saját kis futóbiciklijükkel részt venni, egy praktikus gyereküléssel azonban könnyedén magaddal viheted a gyerkőcöt a bringázásra! Az indulás előtt felmerülhet azonban a kérdés, hogy hová is szereld a gyerekülést. Hogy döntésedben segítsünk, összegyűjtöttük az előre és a hátra szerelt kerékpár gyerekülések előnyeit és hátrányait.

 

A kerékpár gyerekülés ideális helye

 

Míg régebben még gyakori volt, mára már szerencsére kevesen ültetik gyermeküket a bicikli csomagtartójára. Ez ugyanis, főleg kisebb gyermekek esetén rendkívül balesetveszélyes lehet (A gyermek könnyen leeshet az ülésről, lába beleakadhat a küllőbe.). A mai modern gyerekülések kényelmes és biztonságos biciklis közlekedést tesznek lehető a gyermekek számára. Speciális kialakításuk révén a gyermek nem tud kiesni, leesni a bicikliről és maximálisan védve van még abban az esetben is, ha netalán a bicikli feldőlne. Az utazás ezen módja biztonságos, élvezetes és rendkívül szórakoztató.Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy hova is érdemes felszerelni a gyerekülést…

 

biciklis gyerekülésElőre szerelt kerékpár gyerekülés


A kerékpár elejére felhelyezett gyermekülésbe maximum 15-kg-os súlyig ültethető a gyermek. Fontos, hogy biztonsági szempontból ezt tartsátok figyelembe. Ha úgy tervezed, hogy a gyerkőcöt kicsit nagyobb korában is fogod még gyermekülésben szállítani, érdemesebb lehet hátsó gyermekülést választanod.

A kerékpár elejére felszerelt gyerekülésnél fokozottan ügyeljetek rá, hogy a gyermekülés és a gyermek a legkevésbé se takarja a kilátást, sem pedig a világító- jelzőfelszerelések láthatóságát. Ez ugyanis nem csak balesetveszélyes, hanem a KRESZ-szel is ütközik.

 

Előnyök:

Sokan azért szeretik előre ültetni gyermeküket, mert így rálátnak, látják, hogy a gyerkőc mit csinál, hogy jól van, hogy élvezi-e az utazást és szükség esetén azonnal tudnak reagálni a gyermek reakcióira, szükségleteire. A kíváncsibb gyerkőcök rendkívül élvezik az ily módon történő utazást, hiszen rendegeteg inger éri őket.
A plusz súly nagyjából a kerékpár középpontjára esik, így stabil  marad a kerékpár.

Ezek között az ülséek között dönthető modellek is beszerelhetők, melyben a kicsik kényelmesen és biztonságosan aludhatnak utazás során.

 

bringás gyerekülés elől

 Hátrányok:

A félősebb, ijedősebb gyermekek nem szokták kedvelni ezt az opciót, ugyanis közvetlen rálátásuk van a forgalomra, az autókra, könnyen védtelennek érezhetik magukat azokkal szemben. Nincs előtte az anyuka, apuka, akinek öleléséből bátorságot tudna meríteni, és aki kitakarja előle a forgalom egy részét. A gyermek elől ülve ki van téve a menetszélnek, így ha erre érzékeny, ajánlott lehet szélvédőt felszerelni az ülésre.

 

 

Hátra szerelt kerékpár gyerekülés

 

A kerékpár csomagtartójára szerelt gyermekülésben 9 – 22 kg közötti gyermekek szállíthatók.
A hátsó gyerekülések között találhatsz közvetlenül a csomagtartóra szerelhetőt és vázra szerelhető, pálcás verziót is. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudnod, hogy a vázra szerelhető gyerekülés jobban rugózik, így komfortosabb utazást tesz lehetővé a gyermek számára.

A hátra szerelt gyerekülés KRESZ szerinti szabályozása révén háttámlával és a gyermek méretére beálíltható, általa ki nem kapcsolható, kibújást megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel kell rendelkezzen.

 

Előnyök:

A pálcás, vázra szerelhető ülések nagyon kényelmesek, nem rázkódik bennük a gyermek.
Mivel a gyerkőc utazás során hozzá tud bújni a szülőhöz, át tudja ölelni, így ez az üléspozíció a kisebb, vagy félősebb gyermekek számára nagyobb biztonságérzetet nyújt. A hátul ülő gyermek védve van a széltől.

 

biciklis gyerekülés

 

Hátrányok:

A súlypont nagyobb gyermek esetén nagyon hátra kerül, így megszokást igényel az ezzel felszerelt bicikli hajtása. Ha a gyermek nagyon izgága az ülésben, könnyebben kizökkentheti a vezető egyensúlyát. 


 

A különböző biciklis gyermekülések előnyeit és hátrányait ismerve mérlegelj, hogy melyik lenne számotokre a legideálisabb. 

Ha bármely további kérdésed lenne a témában, fordulj bátran kollégáinkhoz!