Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2021.03.29 19:02

A kerékpár kötelező tartozékai

A kerékpár kötelező tartozékai

 

A kerékpár a KRESZ szempontjából épp annyira jármű, mint az autó.

Ennek megfelelően a vezetéséhez éppúgy szigorú feltételeknek kell megfelelni, mint más járművek esetén.

 

 


Egyrészt: a közlekedésben részt véve a kerékpár vezetőjének ismernie kell a KRESZ szabályait.
Másrészt a járművezetőnek és a járműnek is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie.


A kerékpár esetében ez azt jelenti, hogy a biciklinek rendelkezni kell bizonyos alapvető felszerelésekkel, tartozékokkal. Mivel az üzletekben és a webáruházakban értékesített kerékpárok többsége sportszerként van forgalmazva, ezért előfordul, hogy ezeket a felszerelések nem minden esetben tartozékai a vásárolt bringáknak. 

A kötelező felszerelésekről a kerékpárosnak kell körültekintően gondoskodnia és ha azok nem tartozékai a vásárolt kerékpárnak, gondoskodnia kell beszerzésükről és felszerelésükről a közúti forgalomba helyezés előtt.

A KRESZ a kerékpár kötelező tartozékait az úgynevezett KöHÉM rendelet alatt fogalmazza meg.
Az alábbiakban ennek kivonatolt változatát közöljük. 

 

A kerékpár kötelező tartozékai 

1.) Könnyen kezelhető és használható, megbízhatóan és stabilan működő kormányberendezés. (Jó hír: ez azért valamennyi értékesítésre kerülő kerékpár alapfelszerelése szokott lenni. ;) ) 

2.) Fehér vagy kadmiumsárga fényű első lámpa, melynek fénye sötétben, tiszta időben minimum 150 méterre is jól látható. (A kerékpár lámpa folyamatosan világító, vagy villogó is lehet.)

3.) Piros fényű hátsó, helyzetjelző lámpa, melynek fénye sötétben, tiszta időben minimum 150 méterre is jól látható. (A lámpa folyamatosan világító, vagy villogó is lehet.)

A világítás a kerékpáros tartozékok legfontosabbika: nem elég a kerékpáron látni, legalább annyira fontos az is, hogy jól láthatóak legyünk. A lámpa mindkét célt szolgálja, ezért már szürkületkor be kell kapcsolni. Az első és a hátsó lámpák elhelyezhetőek a kerékpáros ruházatán is .

4.) Egy darab fehér színű első fényvisszaverő.

5.) Minimum egy darab piros színű hátsó fényvisszaverő.

6.) Borostyánsárga színű küllőprizma, legalább az első keréken (minimum 2 darab, az átmérő mentén elhelyezve) és/vagy fényvisszaverő csík a gumik mindkét oldalán.

7.) Csengő (Figyelem: nem választható a kerékpárra bármely hangjelző berendezés, hiába tréfás a kürt, vagy a duda, alapértelemzetten a KRESZ szerint kizárólag csengő az elfogadott).

8.) Lakott területen kívül az úttesten, éjszaka vagy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő ruházat.

9.) Két, egymástól függetlenül működtethető, minden időjárási körülményben jól működő fékrendszer, mely közül az egyik az első, míg a másik a hátsó kerékre hat.

Amennyiben a kerékpárra gyerekülész szerelnél fel, ügyelj rá, hogy: az ülés és a benne ülő gyermek nem akadályozhat Téged a kilátásban, vagy a vezetésben, valamint nem takarhatja el a bicikli világító és jelzőberendezéseit. A gyereküléshez egyben kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, ám sem ezek, sem pedig a gyerekülés nem lehetnek összeköttetve a kormányzott kerékkel, és az azzal forgatott szerkezettel.

 

A fent felsorolt kötelező kerékpáros felszerelések hiánya komoly büntetéseket vonhat maga után. Ennek ellenére a KRESZ szabályait ne azért tartsd be, hogy elkerüld a büntetést, hanem, hogy megóvd magad és mások épségét. 

kerékpár kötelező tartozékai


A kerékpár ajánlott tartozékai


- Bukósisak: A KRESZ szerint a bukósisak csupán lakott területen kívüli, 40 km/órás sebesség felett kötelező. Azonban sportolási céllal, vagy nagy forgalmú utakon mindenképp ajánlott viselni. Nem csak üres frázis: a bukósisak életet menthet.

- Könyök és térdvédők: ha életet nem is mentenek, egy ksiebb baleset esetén is rengeteget számíthat, hogy viseltél-e bármilyen védőfelszerelést. 

- Lábpedálra elhelyezhető fényvisszaverő: fokozzák a láthatóságot, a láthatóságot, segíthetnek az autósoknak, hogy bemérjék tőled a távolságot.

- Visszapillantó tükör. A visszapillantó tükör számos közlekedési helyzetben hasznos lehet. Mi városi közlekedésre mindenképp ajánljuk.

Bár a közlekedő épségére küzvetlenül nincs, vagy csak szélsőséges esetekben lehet hatással, a sárvédő rendkívül praktikus, ezért úgy gondoljuk, mindenképp az ajánlott tartozékok között van a helye.

A közúti közlekedés résztvevői felelősséggel tartoznak egymás épségéért.
Minden alkalommal, mielőtt útnak indulnál, ellenőrizd kerékpárod felszerelését, a gumik és a lánc állapotát, a kormány, a fékek és a csengő működését.