Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.02.20 18:15

Kerékpár nyereg beállítás

Kerékpár nyereg beállítás

Ahhoz, hogy kihozd a kerékpározásból a maximumot úgy, hogy közben a tekerés élményt is nyújtson elengedhetetlen, hogy a bringa igazán komfortos legyen. Ehhez szükséges, hogy a váz megfelelő rugalmasságot biztosítson, a kormány kényelmes fogást nyújtson és ideális legyen magasságának beállítása, valamint, hogy a nyereg megfelelő formájú, puhaságú és magasságú legyen.

 

Cikkünkből ez utóbbiról, a kerékpár nyereg megfelelő beállításáról tudhatsz meg többet.

 

 

 

kerékpár nyereg beállítás

 

A biztos jel, hogy kerékpár nyerged rosszul van beállítva:

Ha éppen csak a sarki közértbe szaladsz le a kerékpárral, valószinűleg nem fog feltűnni, de ha már egy kicsit hosszabb ideig kell a nyeregben ülnöd, hamar észreveszed majd, hogy könnyen elfáradsz a nyeregben és különösebb megeröltetés nélkül is megfájdulnak izületeid.  A nem megfelelően beállított nyeregmagasság sokat számít a komfortérzet biztosítása és izületeid megóvása szempontjából egyaránt.

 

A kerékpár nyergén alapvetően háromféle beállítás eszközölhető: magasság, dőlésszög és a kormányhoz viszonyított távolság.

 

Az ideális kerékpár nyereg magasság

 

Érdekes tény, hogy a kerékpárosok többsége az ideálisnál alacsonyabb nyeregmagasságban használja a bringáját. Hogy miért lehet ez? A szülők mikor megveszik a serdülőkorú gyermeknek a kerékpárt, rögtön a magasságához igazítják azt. Igenám, de ahogy a gyermek tizenéves korában szinte hónapról-hónapra nő, a nyereg magasságának állítása elmarad. Így lesz számára az ideálisnál egyre alacsonyabb a nyeregpozíció, mely akkor különösebben észrevehető problémát nem okoz számára, sőt, hozzászokik ehhez a biztonságosan alacsony, mindkét lábbal kényelmesen földet érintő ülésmagassághoz. 

Hogy mi ezzel a probléma?

Az ideálisnál alacsonyabb nyeregmagasság mellett a kerékpárt tekerve túlságosan behajlítjuk térdünket. Ez hosszútávon nem csak hogy rendkívül fárasztó, de könnyen térdsérülést is okozhat. Emellett ha túlságosan mélyen ülünk a bringán testsúlyunkból semennyit sem tudunk eloszlatni lábainkon, így a testsúly egésze a nyeregre összpontosul, ami még egyébként rendkívül kényelmes és puha nyereg esetén is könnyen altáji fájdalmakhoz vezethet.

 

kerékpár nyereg beállítás

 

De hogy mekkora az ideális nyeregmagasság?

 

A nyeregmagasság akkor ideális, ha a hajtás során a láb majdhogynem teljesen kiegyenesedik. Ez a pozíció hosszútávon a legkényelmesebb és legkíméletesebb, valamint így tudod a lehető legnagyobb erőt kifejteni tekerés során, tehát így hozhatod ki a legtöbbet magadból és a bringázásból.

A lábszár hosszával kalkulációkat végezve meg lehet állapítani egy körülbelüli ideális nyeregmagasságot. Ezek a számítások azonban nem lehetnek maximálisan pontosak, hiszen hogy épp melyik a számodra legideálisabb magasság az a lábszárad hosszúságánál több dolog együttes függvénye. Nem mindegy például, hogy milyen vastag talpú cipőben tekersz, vagy hogy milyen pedál van a kerékpárodon.

 

Hogy állítsd be a nyereg magasságát?

 

Induljunk ki abból, hogy hacsak nem fordítottál a nyereg magasságának beállítására korábban kiemelt figyelmet, akkor nagy valószínűséggel a te nyerged is túl alacsonyra van állítva.  Legközelebb mielőtt bringázni indulnál állíts a nyereg magasságán 1-2 centimétert, majd teszteld le a bringa kényelmét. Ha azt tapasztalod, hogy kényelmetlenebb így a tekerés, mert jobbra-balra csúszkálsz a nyeregben, akkor túl magas a jelenlegi állás. Vagy állítsd vissza a kiindulómagasságra, vagy felezd meg a korábbi emelés mértékét. Ha nem tapasztaltad kényelmetlenebbnek a nyerget, mint eredetileg volt, akkor a következő kerékpározás előtt ismételten emelj a nyereg magasságán 1 centit. Az ideális magasságot akkor fogod megtalálni, ha eléred azt a szintet, mikor már minimálisa, de kényelmetlenné válik a tekerés és onnan csökkentesz a magasságon 1 centit. 

Kicsit körülményesnek tűnik a dolog, de megéri kísérletezni vele. Hidd el, meg fogsz lepődni, hogy egyrészt mennyit tudsz még állítani a nyergen mire eléred a testalkatodnak megfelelő nyeregmagasságot, másrészt, hogy mennyivel kényelmesebb és hatékonyabb így a tekerés. 

 

 

A nyereg dőlésszöge

 

A kerékpár nyereg ideális dőlésszöge nagyjából a vízszintes pozícióban van. Az hogy kinek mi a legideálisabb, a kicsit felfelé, vagy kicsit lefelé mutató nyeregorr, az természetesen egyénenként eltérő lehet. Attól azonban mindenkit óvva intenénk, hogy túlságosan magasra, vagy alacsonyra mutató orrú nyeregállásban használja a bringáját.

Ha túlságosan magasra mutat a nyereg orra, akkor túl nagy nyomás helyeződik az ülőcsontok közötti puha szövetre, ami könnyen gyulladáshoz, izületi fájdalomhoz vezethet. Ha pedig túlságosan alacsonyra mutat a nyereg orra, tekerés közben folyamatosan előre csúszkálunk majd, szinte egyáltalán nem tart a nyereg. Ennek következtében a túlságosan nagy súly nehezedik majd a vállra, karra és a csuklókra, ami szintén izületi fájdalmakat okozhat. (Kár lenne, ha egy rosszul beállított nyereg fosztana meg a kerékpározás örömétől.)

A kerékpár nyereg dőlésszögének állításával túrázások esetén érdemes egy kicsit eljátszani, mondhatjuk, ekkor jön jól igazán, ez a funkció. Ha lejtőn haladsz lefelé a nyereg orrát kissé megemelve elkerülheted, hogy lefelé csússz a bringáról. Emelkedőre felfelé pedig a nyereg hátulját emelve fokozhatod stabilitásod a paripán és javíthatsz az erőátvitelen.

 

 

A nyereg kormányhoz viszonyított távolsága

 

A kerékpár nyergének előre-hátra állításával azt tudod minimálisan befolyásolni, hogy a súlypont melyik kerékre nehezedjen inkább. Így befolyásolhatod a hajtáshatékonyságot és egyensúlyod a biciklin.

Az ideális beállításhoz: ülj fel a biciklire, majd állítsd vízszintes helyzetbe a hajtókart. Az egyik lábadat helyezd az elülső pedálra. Akkor ideális a nyereg kormányhoz viszonyított távolsága, ha ebben a helyzetben a térkalácsod eleje egy vonalban van a pedáltengellyel.  Ha előtte van, told hátrébb a nyerget, ha mögötte van, előrébb kell igazítanod azt.

 

kerékpár nyereg magasságA fentebb felsorolt nyeregbeállítások elsősorban a hagyományos kerékpárosoknak szólnak, extrémebb helyzetekben, mint például országúti kerékpár verseny esetén, hegyi túrázás során, vagy akrobatikus mutatványok bemutatásához ezektől némileg eltérő kerékpár nyereg beállítás lehet az ideális. 

De ha a városban bringázol, vagy az országúton, mindenképp ajánljuk, hogy a fent leírtak alapján teszteld le kerékpár nyerged beállítását. 

Ha pedig egy új, kényelmes kerékpár nyeregre lenne szükséged ide kattintva megtalálod!