Partnereink

KPC Bike kerékpár webáruház

Látogassa meg Capriolo kerékpár webshopunkat is!

KerékpárWebshop kerékpárbolt Budapest

Hírek

2021.11.22 13:07
Már most készül a karácsonyra? Olcsón venne hasznos és értékes ajándékot? Otthona kényelméből, sorban állas nélkül vásárolna?
Akkor jó helyen jár: Black Week a https://www.kerekparcity.hu/ oldalon. Most egy héten át kedvezményes árainkon vásárolhat kerékpárokat és fitness eszközöket. 
Miért éri meg minket választani: Hatalmas kedvezmények ✅ Több fizetési mód közül választhat, akár SZÉP-kártyával is fizethet ✅ Rövid szállítási idő✅ több ezer kerékpár azonnal raktárról ✅ házhozszállítás vagy személyes átvétel is lehetséges✅
2021.03.25 14:08

Kedves Vásárlóink!

 

04.02-04.05 között csepeli üzleteink zárva tartanak!

 

04.02, 04.04, 04.05 kiskunlacházi üzletünk zárva tart!

04.03. szombaton kiskunlacházi üzletünk nyitva tart 11 és 19 óra között!

 

Webáruházunk zavartalanul üzemel, húsvét alatt is lehetséges rendelni.

 

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

2021.03.05 16:47

Kedves Vásárlóink!

A legfrissebb rendelet szerint a kerékpár szervizek továbbra is üzemelhetnek, üzletünk zavartalanul üzemel a megfelelő védőtávolság és maszk használata mellett.

Várunk továbbra is mindenkit sok szeretettel.

Vélemények

edző nadrág, szabadidőruha

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog - érdekességek, információk, hírek

Kerékpár nyereg beállítás

2019.02.20 18:15
Kerékpár nyereg beállítás

Ahhoz, hogy kihozd a kerékpározásból a maximumot úgy, hogy közben a tekerés élményt is nyújtson elengedhetetlen, hogy a bringa igazán komfortos legyen. Ehhez szükséges, hogy a váz megfelelő rugalmasságot biztosítson, a kormány kényelmes fogást nyújtson és ideális legyen magasságának beállítása, valamint, hogy a nyereg megfelelő formájú, puhaságú és magasságú legyen.

 

Cikkünkből ez utóbbiról, a kerékpár nyereg megfelelő beállításáról tudhatsz meg többet.

 

 

 

kerékpár nyereg beállítás

 

A biztos jel, hogy kerékpár nyerged rosszul van beállítva:

Ha éppen csak a sarki közértbe szaladsz le a kerékpárral, valószinűleg nem fog feltűnni, de ha már egy kicsit hosszabb ideig kell a nyeregben ülnöd, hamar észreveszed majd, hogy könnyen elfáradsz a nyeregben és különösebb megeröltetés nélkül is megfájdulnak izületeid.  A nem megfelelően beállított nyeregmagasság sokat számít a komfortérzet biztosítása és izületeid megóvása szempontjából egyaránt.

 

A kerékpár nyergén alapvetően háromféle beállítás eszközölhető: magasság, dőlésszög és a kormányhoz viszonyított távolság.

 

Az ideális kerékpár nyereg magasság

 

Érdekes tény, hogy a kerékpárosok többsége az ideálisnál alacsonyabb nyeregmagasságban használja a bringáját. Hogy miért lehet ez? A szülők mikor megveszik a serdülőkorú gyermeknek a kerékpárt, rögtön a magasságához igazítják azt. Igenám, de ahogy a gyermek tizenéves korában szinte hónapról-hónapra nő, a nyereg magasságának állítása elmarad. Így lesz számára az ideálisnál egyre alacsonyabb a nyeregpozíció, mely akkor különösebben észrevehető problémát nem okoz számára, sőt, hozzászokik ehhez a biztonságosan alacsony, mindkét lábbal kényelmesen földet érintő ülésmagassághoz. 

Hogy mi ezzel a probléma?

Az ideálisnál alacsonyabb nyeregmagasság mellett a kerékpárt tekerve túlságosan behajlítjuk térdünket. Ez hosszútávon nem csak hogy rendkívül fárasztó, de könnyen térdsérülést is okozhat. Emellett ha túlságosan mélyen ülünk a bringán testsúlyunkból semennyit sem tudunk eloszlatni lábainkon, így a testsúly egésze a nyeregre összpontosul, ami még egyébként rendkívül kényelmes és puha nyereg esetén is könnyen altáji fájdalmakhoz vezethet.

 

kerékpár nyereg beállítás

 

De hogy mekkora az ideális nyeregmagasság?

 

A nyeregmagasság akkor ideális, ha a hajtás során a láb majdhogynem teljesen kiegyenesedik. Ez a pozíció hosszútávon a legkényelmesebb és legkíméletesebb, valamint így tudod a lehető legnagyobb erőt kifejteni tekerés során, tehát így hozhatod ki a legtöbbet magadból és a bringázásból.

A lábszár hosszával kalkulációkat végezve meg lehet állapítani egy körülbelüli ideális nyeregmagasságot. Ezek a számítások azonban nem lehetnek maximálisan pontosak, hiszen hogy épp melyik a számodra legideálisabb magasság az a lábszárad hosszúságánál több dolog együttes függvénye. Nem mindegy például, hogy milyen vastag talpú cipőben tekersz, vagy hogy milyen pedál van a kerékpárodon.

 

Hogy állítsd be a nyereg magasságát?

 

Induljunk ki abból, hogy hacsak nem fordítottál a nyereg magasságának beállítására korábban kiemelt figyelmet, akkor nagy valószínűséggel a te nyerged is túl alacsonyra van állítva.  Legközelebb mielőtt bringázni indulnál állíts a nyereg magasságán 1-2 centimétert, majd teszteld le a bringa kényelmét. Ha azt tapasztalod, hogy kényelmetlenebb így a tekerés, mert jobbra-balra csúszkálsz a nyeregben, akkor túl magas a jelenlegi állás. Vagy állítsd vissza a kiindulómagasságra, vagy felezd meg a korábbi emelés mértékét. Ha nem tapasztaltad kényelmetlenebbnek a nyerget, mint eredetileg volt, akkor a következő kerékpározás előtt ismételten emelj a nyereg magasságán 1 centit. Az ideális magasságot akkor fogod megtalálni, ha eléred azt a szintet, mikor már minimálisa, de kényelmetlenné válik a tekerés és onnan csökkentesz a magasságon 1 centit. 

Kicsit körülményesnek tűnik a dolog, de megéri kísérletezni vele. Hidd el, meg fogsz lepődni, hogy egyrészt mennyit tudsz még állítani a nyergen mire eléred a testalkatodnak megfelelő nyeregmagasságot, másrészt, hogy mennyivel kényelmesebb és hatékonyabb így a tekerés. 

 

 

A nyereg dőlésszöge

 

A kerékpár nyereg ideális dőlésszöge nagyjából a vízszintes pozícióban van. Az hogy kinek mi a legideálisabb, a kicsit felfelé, vagy kicsit lefelé mutató nyeregorr, az természetesen egyénenként eltérő lehet. Attól azonban mindenkit óvva intenénk, hogy túlságosan magasra, vagy alacsonyra mutató orrú nyeregállásban használja a bringáját.

Ha túlságosan magasra mutat a nyereg orra, akkor túl nagy nyomás helyeződik az ülőcsontok közötti puha szövetre, ami könnyen gyulladáshoz, izületi fájdalomhoz vezethet. Ha pedig túlságosan alacsonyra mutat a nyereg orra, tekerés közben folyamatosan előre csúszkálunk majd, szinte egyáltalán nem tart a nyereg. Ennek következtében a túlságosan nagy súly nehezedik majd a vállra, karra és a csuklókra, ami szintén izületi fájdalmakat okozhat. (Kár lenne, ha egy rosszul beállított nyereg fosztana meg a kerékpározás örömétől.)

A kerékpár nyereg dőlésszögének állításával túrázások esetén érdemes egy kicsit eljátszani, mondhatjuk, ekkor jön jól igazán, ez a funkció. Ha lejtőn haladsz lefelé a nyereg orrát kissé megemelve elkerülheted, hogy lefelé csússz a bringáról. Emelkedőre felfelé pedig a nyereg hátulját emelve fokozhatod stabilitásod a paripán és javíthatsz az erőátvitelen.

 

 

A nyereg kormányhoz viszonyított távolsága

 

A kerékpár nyergének előre-hátra állításával azt tudod minimálisan befolyásolni, hogy a súlypont melyik kerékre nehezedjen inkább. Így befolyásolhatod a hajtáshatékonyságot és egyensúlyod a biciklin.

Az ideális beállításhoz: ülj fel a biciklire, majd állítsd vízszintes helyzetbe a hajtókart. Az egyik lábadat helyezd az elülső pedálra. Akkor ideális a nyereg kormányhoz viszonyított távolsága, ha ebben a helyzetben a térkalácsod eleje egy vonalban van a pedáltengellyel.  Ha előtte van, told hátrébb a nyerget, ha mögötte van, előrébb kell igazítanod azt.

 

kerékpár nyereg magasságA fentebb felsorolt nyeregbeállítások elsősorban a hagyományos kerékpárosoknak szólnak, extrémebb helyzetekben, mint például országúti kerékpár verseny esetén, hegyi túrázás során, vagy akrobatikus mutatványok bemutatásához ezektől némileg eltérő kerékpár nyereg beállítás lehet az ideális. 

De ha a városban bringázol, vagy az országúton, mindenképp ajánljuk, hogy a fent leírtak alapján teszteld le kerékpár nyerged beállítását. 

Ha pedig egy új, kényelmes kerékpár nyeregre lenne szükséged ide kattintva megtalálod!