Használja a TEKERJVELUNK kuponkódot, mellyel díjmentes kiszállítást biztosítunk vásárlására a hónapban!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2018.09.09 16:19

Készen állsz az őszi bringa-szezonra?

Készen állsz az őszi bringa-szezonra?

Rövidebb nappalok, párásabb idő, csúszósabb utak, gyakoribb esőzések – nem hangzik túl barátságosan, igaz, de az elszántabb kerékpárosok ilyenkor nem fújnak visszavonulót, hanem elkezdik felvértezni kerékpárjukat és kiegészítőjüket a megváltozott körülményekre.

Kár lenne a kicsit hűvösebb idő miatt lemondani a kerékpározás nyújtotta feltöltődésről és élményekről.

Olvasd el cikkünket és készülj fel megfelelően az őszi kerékpáros szezonra!

 

őszi bringázás

 

 

 

Az őszi borongós napok, a kevésbé kiszámítható időjárás sokakat riaszt el a kerékpározástól. Pedig az őszi bringázásban annyi, de annyi szépség és öröm található. Gondoljatok csak bele, végre kellemes az idő, nem kell a majdhogynem 40 fokban jelentkező légszomjtól tartani. Az őszi, reggeli, kicsit csípős, friss levegő kellően feltölt energiával és felélénkít mire beérsz a bringával az iskolába, vagy a munkába. Az időjárás mellett ráadásul a túrázások is könnyebben teljesíthetők, nem beszélve arról, hogy az őszi táj színeinél nincs lehengerlőbb látvány! Az őszi időjárás persze igényel némi rákészülést, mind az öltözet, mind pedig a bringa szempontjából. De ha ezekre ügyelsz, az őszi kerékpározás semmivel sem lesz kevésbé felhőtlen, mint amilyen a nyári hónapokban volt. 

 

 

Készítsd fel bringád az őszre!

 

Az ősz beköszöntével egyre később kell fel a nap és egyre korábban nyugszik, így akaratunk ellenére bicikli lámpais gyakrabban fordul elő, hogy rossz fényviszonyok között, esetleg még, vagy már sötétben kell bringáznunk. Hogy megóvd testi épséged, szentelj ebben az időszakban fokozott figyelmet a kerékpárlámpádra és a fényvisszaverő kiegészítőkre. A lámpa megfelelő működését kerékpárra szállás előtt mindig ellenőrizd. (Az első lámpa fehér vagy kadmiumsárga, a hátsó piros fényű kell, hogy legyen, fontos kritérium továbbá, hogy 150 méteres távolságról is jól látszódjanak.) A bicikli hátuljára egy, az első kerékre pedig legalább két darab kétoldalas prizmát kell feltenni abban az esetben, ha a gumi nincs ellátva fényvisszaverő csíkkal.

Mivel ősszel jellemzően több az esőzés, mint a nyári hónapokban, így célszerű lehet sárvédőt szerelni a járműre, hogy megőrizd ruhád tisztaságát. Különösen fontos lehet ez, ha iskolába-, munkábajáráshoz (is) használod a biciklit. Mivel az utak ebben az időszakban, különösképp miután a levélhullás is elindul, csúszósabbá vállnak, célszerű lehet a kerékpárgumit is lecserélni egy olyanra, amely jobb tapadást biztosíthat.

Az sem árt, ha az őszi szezon kezdetén, illetve alatta rendszeresen, alaposabban átnézed a biciklit, hogy biztosan minden úgy szuperál-e rajta, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A párásabb, esősebb idő miatt ugyanis a fékpofák gyorsabban kophatnak, emellett a felni, lánc és a váz is könnyebben rozsdásodhat. Megfelelő ápolással, odafigyeléssel terméseztesen ezt meg lehet előzni.

Az esős idő miatt érdemes lánckenő olajat és lánctisztító sprayt is beszerezni.

Ha ősszel (is) odafigyelsz a kerékpár megfelelő ápolására, akkor nyugodtan indulhatsz útnak bármely időjárásban.

 

Nem árt a fokozott odafigyelés az utakon

Az ősszel romló fény- és útviszonyokhoz mindenképp alkalmazkodj. Mivel sokszor csúszósabb lehet az út, ezért tarts alacsonyabb sebességet és igyekezz minél inkább elkerülni a hirtelen lassítást és irányváltást. Vedd figyelembe, hogy esősebb időben az autósok is könnyebben megcsúszhatnak, a hirtelen jött zivatarban pedig a gyalogos rohan a tető alá, így egészen kaotikus helyzetek alakulhatnak ki (természetesen ehhez nem feltétlen kell ősznek lennie, de ebben az évszakban jellemzően több a csapadék, mint a nyári hónapokban).

A nagyobb esőzések megtöltik az úthibákat vízzel, így azok sok esetben nehezebben észrevehetők, ezért ha teheted próbáld ezeket kikerülni, mert sajnos sosem tudhatni, hogy mekkora kátyú rejlik a pocsolya alatt. Illetve, bár esőben legtöbbször a kerékpáros is jobban igyekszik, hogy célba érjen, az előbb említet kátyús helyzetek eshetősége eggyel több okot ad a lassabb haladásra.

 

Úgy tartják, hogy nincs rossz idő, csak kevés ruha!

Ősszel, ahogyan majd télen is, a réteges öltözködés alapvető, ha bringás az illető, ha nem. Habár napközben még 20-25 fokok vannak, reggel és este már meglehetősen hűvös az idő, ezért ajánlatos óvni az ízületeket megfelelő kiegészítőkkel, mint például biciklis kesztyűvel, vagy thermo térdmelegítővel. (Általában az ujjak ízületei fáznak meg először, így az ősz végén, pláne a reggeli biciklizésekhez erősen ajánlatos a kesztyű viselete.)

Készülj fel arra is, hogy sajnos bármikor elkaphat az eső, legyen nálad mindig egy apróra összehajtogatható esőkabát. Ezek nagyok praktikusak szoktak lenni, mert akár a legkisebb zsebben is elférnek, ha pedig jön az eső egy pillanat alatt széthajthatók és használhatók.

A speciális anyagokból készített kerékpáros ruhák kitűnő hőtartással renelkeznek és gyorsabban is száradnak, mint a hagyományos hétköznapi öltözetek. Így ősszel érdemes ezekben biciklizni. Szerencsére napjainkban már nagyon sokféle ilyen ruha van, így nem kell kompromisszumot kötni a stílusos megjelenésben sem. Ha ki akarod maxolni az őszi ruházatot, akkor erre a ruhára húzol még egy thermo béléses széldzsekit is.

A minőségi kerékpáros alsóöltözetek elsődleges funkciója a felületen képződő nedvesség hatékony elvezetése. Ha ez nem történik meg, mert mondjuk a széldzseki alatt csak egy vékony hagyományos trikó van, akkor a testpára vízcseppé alakul és ilyenkor történik az, hogy beleizzadunk a dzsekibe, majd pedig a hűvös időben a baktériumokkal teli az izzadságunkban úszva megbetegszünk.

A külső réteg véd az időjárási hatásokkal szemben: a széltől és a csapadéktól.

 

És még néhány túratipp az őszre

Ha kellően felkészítetted magad és kerékpárod az őszi kalandokra, adunk néhány szuper túraútvonal ötletet is erre az időszakra.

1. Szentendre és környékének bebarangolása

szentendrei kerékpár túra

Nem feltétlen kell messzire menned a fővárostól ahhoz, hogy túrázz egy kellemeset. A Római-parttól kerékpárút vezet egészen Szentendréig, az állandóan nyüzsgő, vidám városig. Szentendrén megpihenhettek, ehettek egy jót, ráadásul a városban hétvégente különböző izgalmas programokkal várják a látogatókat. A Budapest-Szentendre táv kerékpárral is nagyon barátságos idő alatt emgtehető, így kevésbé edzetteknek is szuper lehetőség lehet.

Az edzettebbek rövid pihenő után mehetnek tovább Visegrád irányába, a Dunakanyar, a Dunai panoráma ősszel is lehengerlő látványt nyújt. Aki pedig még ennél is többre, izgalmasabbra vágyik, nekiindulhat megkerülni a Szentendrei-szigetet. Ez egy gyönyörű és kiadós, 1 hosszú nap alatt teljesíthető túraútvonal, telis-tele látnivalókkal. Mivel megannyi apró településen át fogtok így haladni, azt javasoljuk, hogy szánjatok rá egy egész hétvégét, hogy igazán ki tudjátok élvezni a látványt és egy kicsit megismerkedjetek a környék nevezetességeivel. 

2. Őszi Balatoni túra

balatoni kerékpár túra

A Balatonra nem csak nyáron érdemes kilátogatni. A nyári pörgés után ősszel a Balatont elárasztja a nyugalom, a csend, igazi felüdülés a léleknek az erre az időszakra időzített balatoni túrázás, nem beszélve arról, hogy milyen fantasztikus fotókat lehet készíteni.

Siófokon és környékén megannyi kerékpáros útvonal közül lehet választani. Kitűnő célpont lehet kezdők, kisgyermekesek számára a kiránduláshoz a Sió-csatorna túra: Siófok – Siójut – Balatonszabadi – Szabadifürdő – Siófok 21 km-es út. A túra alatt megcsodálható a somogyi dombvidék pompázatos szépsége. Az edzettebbek a nagy Balatonkerülő túrát is időzíthetik az őszi hónapokra. Általa a Balatonnak egy egészen új arcát ismerhetitek meg. 

 

Lábjegyzet: a túrázáshoz szuper túra kerékpárokat is találhattok bicikli kínálatunkban.