Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2017.09.15 10:00

Az alattomos királydinnye

Az alattomos királydinnye

Legutóbbi cikkünkben a defektjavítás rejtelmeibe vezettük be Önöket. Ebben a cikkben bemutatjuk a kerékpárosok egyik legnagyobb 'ellenségét', a királydinnyét és a királydinnye elleni védekezési lehetőséget. Ha még nem sajátította el a defektjavítást, kattintson ide, ha már a mesterévé vált, de védekezne ellene.

 

Királydinnye, defektjavítás

 

A királydinnye a Wikipédia szerint "Főként az északi féltekén fordul elő, a száraz meleg klíma és a homokos talaj kedvelője, Magyarországon főként az Alföld egyes részein tekinthető gyakorinak." Ez részben igaz, de kiegészíteném azzal, hogy az őszi időszakban a királydinnye termése MINDEN kerékpárúton ott van kivétel nélkül. Nem tudni, hogy kerül oda az alföldről, de a defektek 90%-át ez okozza, mivel az alakjából kifolyólag legalább egy tüske mindig felfelé áll.

Próbálják a jótékony hatásainak propagálásával kompenzálni a termés miatti bosszúságokat, (kedvező hatás a szív- és érrendszerre), de nekem kizárólag a vérnyomásom megy fel, ha munkába menet összeszedek 3-7 darabot.

 

királydinnye, defekt, defektvédelem

A királydinnye elleni védekezésnél mi sem egyszerűbb. Több lehetőség is van. Az egyik, ami szvsz. a leghatékonyabb, az a defektvédett külső. A defektvédett külső jellemzően a szövet és a futófelület között elhelyezett vastag (3-5mm) erősített gumival van ellátva és/vagy kevlár betéttel, ami inkább a vágásos defektek ellen védhet. Ezen a a vastag, erősített rétegen egyszerűen vagy nem tud átmenni a királydinnye tüskéje vagy ha meg is szúrja, nem jut el a belsőig. Különböző gyártók többféleképpen oldották meg a defektvédelmet. Valahol a szövetsűrűséggel operálnak, valahol a plusz kevlár vagy gumiréteg a mérvadó, de mindenhol ugyanaz a lényeg.

királydinnye, defektjavító, defekttűrő, defektmentes

A másik okos megoldás a defektvédő folyadékkal töltött tömlő vagy a defektvédő folyadék megvásárlása és utólag a tömlő feltöltése. Mindkettő megoldás ugyanazon az elven működik. A egyik legismertebb folyadék a Slime, ami tömlős és tömlő nélküli kerekekhez is kiváló. A folyadék nem szilárdul és nem szárad meg. A centrifugális erő hatására a tömlő vagy a tömlő nélküli gumik esetén a köpeny egész belső felületén elterül és azonnal eltömíti a megszúrt részt és tömítve tartja a 'kezelt' részeket. A folyadék sajnos nem alkalmas a szélesebb vágások, a felni vagy a gumiperem hibáinak és a szelep hibájának kiküszöbölésére.

Tehát ha nem akar magának bosszúságot a túrákon vagy a munkába jövet-menet, valamelyik megoldást mindenképpen eszközölje. Vagy akár a kettőt egyszerre, ami a legnagyobb védelmet nyújthatja!

Tetszett a cikk? Ossza meg barátaival a Facebookon! Ne maradjon le kerékpár webáruházunk következő bejegyzéséről sem!