Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2022.01.20 16:58

Milyen elektromos kerékpárt vegyek?

Milyen elektromos kerékpárt vegyek?

Hallottál az elektromos kerékpárokról, megfogott a varázsuk, technikai előnyük a hagyományos bringákhoz képest, esetleg volt szerencséd ki is próbálni egyet? Ha ezek közül egy is igaz, valószínűleg megfordult a fejedben, hogy milyen jó lenne egy elektromos kerékpárt beszerezned. Biztos azért tévedtél erre az oldalra, mert elkezdtél kutakodni a témában.

Ha már sok mindent tudsz, akkor is fusd át cikkünket, hátha valami újdonságra bukkansz, amivel még nem találkoztál. Ha pedig valahol ott tartasz, hogy teljesen összezavarodtál, nem tudsz dönteni, bizonytalan vagy és továbbra is az a kérdés motoszkál benned - milyen elektromos kerékpárt vegyek? – akkor tényleg a legjobb helyen jársz! Kérdésed jogos, hisz számtalan opció közül választhatsz, érthető, ha a bő kínálat kicsit megrémített, de ne félj! Azért született ez a cikk, hogy segítsen Neked kiutat találnod az elektromos kerékpárok számos tulajdonságának útvesztőjéből!

Lássuk, mi az, amit tudni érdemes egy elektromos bicikli megvétele előtt!

milyen elektromos kerékpárt válasszak

Az elektromos bicikli ismérvei


Az elektromos bicikli egy olyan jármű, amin található egy akkumulátor, mely lehetővé teszi, hogy tekerés nélkül vagy minimális tekeréssel tudj haladni kerékpárodon. Természetesen nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis érdemes tudni, hogy fontos különbség van aközött, hogy szükséges-e tekerned ahhoz, hogy működésbe lépjen az elektronikus rendszer vagy nem. Ez a különbség az elektromos biciklik két alapvető típusát határozza meg.


E-bike (elektromos kerékpár)

Ennél a típusnál nem kell használnod a pedálokat, sőt van olyan példány, melynél emiatt pedálok sincsenek. Egy gázkar vagy egy nyomógomb fog segíteni a bicaj elindításában, ide emberi erő szükségtelen. Olyasmi, mint egy kisebb robogó. Pont ezért, illetve mert nincs rajta használható pedál, törvényileg előírt a jármű vezetőjének, hogy legyen jogosítványa, az e-bike számára kiállított gépjárműbiztosítása és még a bukósisakot is kötelező hordania.


Pedelec (rásegítéses kerékpár)

Itt már nem indokoltak a fent felsorolt feltételek, ugyanis a pedelec (Pedal Electric Cycle rövidítése) elindításához és haladásához szükséges, hogy a pedál mozgásban legyen, így nem vonatkoznak rá a fent említett szabályok. Tehát ahhoz, hogy a pedelec kerékpárral haladjunk, folyamatosan hajtanunk kell a pedált, a hajtás azonban elektromos rásegítéssel történik, így kifáradás nélkül tehetünk meg akár egészen nagy távokat is. A legtöbb pedelec motorja 250 W alatt mozog, de vigyázni kell, mert árulnak S-pedelec (speed pedelec) típusú kerékpárt is. Ennél a fajtánál ez a szám magasabb, meghaladja a 300 W-ot és emiatt már segédmotoros kerékpárnak számít, vagyis ugyanazok a törvényileg szabályozott kitételek vonatkoznak rá, mint az e-bike típusokra (jogosítvány, biztosítás, bukósisak).

 

elektromos kerékpár választás


Kinek melyik elektromos kerékpár javasolt?


Az e-bike főleg az idősebb korosztálynak ajánlott vagy azoknak, akik mozgásukban valamilyen szinten korlátozottak. Az S-pedelec, vagyis a pedelec gyors változata azoknak javasolt, akik élvezik, ha igazán gyorsan tudnak haladni és anyagilag is belefér számukra egy ilyen jármű választása. A pedelec pedig mindenki másnak ajánlott, ráadásul további választási lehetőségeket is kínál, ugyanis válogathatsz, hogy milyen motorral és milyen terepen szeretnéd használni járgányodat, melyekre hamarosan bővebben is kitérünk.


A motorok típusai

A motorok adják az elektromos biciklik egyik nélkülözhetetlen részét, általuk élvezhetjük azt az előnyt, hogy izzadás nélkül, minimális erőkifejtéssel is egyenletes tempóban tudunk haladni. Egy átlagos 250 W-os motornál egyenes terepen 30km/óra az a sebesség, mellyel haladni lehet és egy 10%-os emelkedőn is probléma nélkül felvisz a motor. Fontos megjegyezni, hogy nem csak maga a pedálok tekerése alakít ki két típust, hanem a motorok elhelyezkedése is további típusokra bontja az elektromos kerékpárokat. Vásárlás során érdemes ezt is figyelembe venni, hiszen nem mindegy, hogy milyen teljesítményű motort választunk, ugyanis összefüggésben van az akkumulátorok fogyasztásával is! Minél jobb a motor, annál kevesebbet fogyaszt az akkumulátor. Nézzük meg, műszakilag milyen fajták közül válogathatsz, hogy még közelebb jussunk annak a kérdésednek a megválaszolásához, hogy - milyen elektromos kerékpárt vegyek?


Első motoros kerékpárok

Más néven orr-motornak is hívják ezeket a motor típusokat. Ebben az esetben a motor az első agyba van építve, vagyis az első kerékbe van fűzve. Az ilyen típusú motorok társaikhoz képest kedvezőbb áron beszerezhetőek, főleg városi használatra, kisebb túrákra javasoltak. Ha az akkumulátoruk lemerül, ugyanúgy lehet velük folytatni az utat, mint egy normál bringával, viszont onnantól kezdve csupán a tekerés hajtja őket. Hátrányuk, hogy lejtő esetén nem lehet velük visszatölteni az akkut, a leghangosabb szerkezetek (természetesen ne egy igazi motorra gondoljunk, hanem az elektromos motorok hangosságát vegyük alapul) és a gyorsításuk egy kicsit befolyásolja a kormányzásukat, jeges utakon pedig nagyon kell velük vigyázni. Előnyük még, hogy viszonylag könnyűek, vezérlésük egyszerű. Többnyire pedálszenzorosak, ami azt jelenti, hogy a bicaj érzékeli, hogy pedálozol, így kis késéssel bekapcsol a rásegítés. Viszont maga a motor nem tudja, hogy milyen erővel tekersz, így csupán egy fix kapacitást ad hozzá a te erődhöz. A nyomatékszenzoros rendszerek esetében már érzékeli a bicaj a pedálozásod erejét, ezért a motor erejét ez fogja befolyásolni, mellyel teljes összhangba kerülhetsz bringáddal. Néhány nyomatékszenzoros modell is feltűnik az orr-motoros kerékpárok között, de nem ez a jellemző rájuk.


Középső motoros kerékpárok

Ebben az esetben a motort a kerékpárok súlypontjában helyezik el, mellyel a súlyelosztásuk egyben a legideálisabbá is válnak. Kicsit nehezebbek társaiknál, de a kerekeiket már nem érinti ez a plusz teher, így a felfüggesztésük például ugyanolyan könnyű, mint más, kicsit könnyebb elektromos bringáké. Többnyire nyomatékszenzorosak, így a produktivitásuk nagyon kedvező, emiatt a középső motoros kerékpárok akkumulátorainak a kapacitása is hosszabbá vált. Sajnos sok változatban kiiktatták a szabadonfutó lehetőséget, így, ha lemerül az akku, kicsit nehezebb velük hazatekerni, illetve itt se lehet velük visszatölteni lejtőn az akkut. Terepre, erdőre szuper választás, ha defektes lesz a kereke, könnyebb kicserélni is.


Hátsó motoros bringák

Ezeknél a bringáknál a motor a hátsó kerékbe van fűzve. Főképp pedálszenzorosak, nagy előnyük, hogy a motoruk a kormányzásra semmilyen hatást nem gyakorolnak. A karbantartási költségük kisebb, hegyes vagy havas körülmények között is remekül működnek, lejtőn visszatöltik az akkumulátorukat és van bennük szabadonfutó, így ha lemerül az akkumulátoruk, könnyű velük tovább tekerni. Hátrányuk, hogy a hátsó kerekük elég nehéz, defekt esetén nehezebb kivenni a hátsó kereket. Városi alkalmazásra, ide-oda ingázásra kiváló.

pedelec kerékpár választás

 


Elektromos bicikli típusok használatuk szerint


Összecsukható kerékpár

Akár bőrönd méretűre is összecsukhatod kerékpárod, így, ha szeretnél vele buszra, villamosra, trolira vagy vonatra felszállni, minden gondod megoldódik. Az utakon kinyitva pedig élvezheted az elektromos bicajok minden előnyét!


Városi kerékpár

Ha elektromos kerékpár segítségével szeretnél eljutni a munkahelyedre, természetesen izzadás nélkül, vagy csak a városban keringenél kicsit, vagy a dugók kikerülése a célod, a városi elektromos kerékpár megfelelő választás lehet számodra. Alacsony a vázszerkezete, sokféle kiegészítővel rendelkezik, pl, kosár, sárvédő.


Trekking kerékpár

Családi vagy nagycsoportos kirándulásokon remek megoldás azoknak, akik kevésbé tudják tartani a tempót a többiekkel. Egy kis rásegítés és szárnyalhatsz, akár közepes nehézségű terepeken is, hiszen erős vázzal és erős csomagtartóval rendelkezik.


Hegyi kerékpár

Ezek a bringák az igazán sportos változatai az elektromos kerékpároknak, nagyon erős a vázuk, jó teherbírók, a sziklás, erdei ösvényes, gyökeres terepen is remekül teljesítenek. Motoros rásegítésüknek köszönhetően a hegyi kerékpározásban kevésbé tapasztaltaknak is könnyebb lesz használniuk! Nagy teljesítményű motorral rendelkeznek, az egyensúly megtartása miatt akkumulátoruk a váz alatt található. Remek lehetőség, hogy bátran nekivágj a hegyeknek!

 

Cross kerékpár

A trekking bringák kicsit leegyszerűsített változatai, lényegében a tradicionális biciklik sportosabb variánsai. Ez se egy rossz választás, hiszen aszfaltozott- és földúton is remekül gurul.

 


Összegzés


Reméljük sikerült cikkünkkel utat nyitnunk, kicsit átláthatóbbá tennünk számodra az elektromos kerékpárok témáját. Ha maradtak benned kérdések, vedd fel telefonon, email-en vagy személyesen a kapcsolatot munkatársainkkal, segítenek neked a további magyarázatokban, illetve a számodra tökéletes elektromos kerékpár kiválasztásában!