Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2022.05.30 17:03

Milyen trekking kerékpárt vegyek?

Milyen trekking kerékpárt vegyek?

Milyen trekking kerékpárt érdemes vásárolnod?
A válasz előtt fontos kérdés, hogy hölgy, vagy egy úriember fogja-e használni a bringát.

 

A női trekking kerékpárok témáját már alaposan körbejártuk a „Melyik a legjobb női városi kerékpár?” cikkünkben, mely kategória (városi kerékpár) ugyan egy szélesebb kört foglal magába, de belemélyedve a témakörbe, rájöhetünk, hogy sokszor mennyire össze tudnak mosódni a látszólag eltérő kerékpár kategóriák. A vásárlási döntés mindig nagyban függ a felhasználási területtől és annak módjától, és persze az egyéniségünk is nagyban befolyásolja, hogy végül melyik termékre esik majd a választásunk.

Nincs ez másként a férfi trekking kerékpár kiválasztásánál sem – bár a tapasztalatok alapján a férfiaknál jellemzően más szempontok kerülhetnek előtérbe. Itt is elsődleges a felhasználás módja, hiszen nem mindegy, hogy egy alkalmi városi tekerésről, sportcélú használatról, vagy egy intenzíven használt közlekedőeszközről beszélünk. Összemosódás itt is bőven lehet, de induljunk el az elején.

 

 

Túra / trekking kerékpár

Kezdjük a túra/trekking kerékpár kategóriával, mely ideális esetben szilárd útburkolaton falja a kilométereket, méghozzá felszerelve minden praktikus kiegészítővel: csomagtartó, kitámasztó, láncvédő, sárvédő és világítás. Fontos a kényelmes nyereg és az élhető üléspozíció, hiszen optimális esetben egy ilyen bringa nyergében több időt tölthetünk. Tökéletesen alkalmas a mindennapi városi közlekedésre, vagy egy élményteli hétvégi kirándulásra is - akár felmálházva, hiszen gyárilag erős csomagtartóval szerelik. Szintén alapfelszereltség a jó kiállású, stabilan rögzített sárvédőszett, ami eső után válik hasznos barátunkká, hiszen a segítségével nincs órákig szobafogság az esőáztatta utak felszáradásáig.


A vázgeometria alapvetően a stabilitásra és a kényelemre van hangolva, a legtöbb esetben el van látva csomagtartó- és sárvédőrögzítő szemekkel, illetve sokszor gyárilag fel van készítve a világítás kábeleinek fogadására. Az aszfaltutas használathoz szinte mindig elegendő a merev villa, ami a teleszkóppal ellentétben nem igényel gondozást, és még könnyebb is. Ha rendszeresen rossz úton közlekedsz, akkor viszont fokozza a menetbiztonságot és a komfortot az első teleszkóp.

 

 

Corelli Nuptse – mindent tud, ami tényleg kell a napi ingázáshoz

Többféle színben, női és férfivázas modellként is elérhető.


Corelli Nuptse Lady


Corelli Nuptse Lady – több színben és méretben

 

 

Crosstrekking kerékpár

Folytassuk a férfi crosstrekking kategóriával, amely a túra trekking vonal közeli rokona, de alapvetően egy sportos, 90%-ban aszfaltutas használatra szánt kerékpárt feltételez. A komfortból itt sem engedhetünk, viszont súlyban (és árban) is könnyebbséget jelent az, hogy nem szerelték fel például csomagtartóval, sárvédővel, vagy gyári világítással, csak fényvisszaverő prizmákkal. Természetesen ezeket utólag is bármikor felszereltetheted, hiszen a trekking vázak és villák alapvetően fel vannak készítve az említett alkatrészek fogadására.


A sportosság nyilván viszonylagos, mert a tényleges használathoz és terheléshez igazodik a vételár is. Egy ténylegesen sportolásra használt kerékpárnál például elvárás egy minőségi kazettás hátsó agy, de a hajtáslánc és a fékrendszer is inkább a pénztárca kérdése. Az olcsóbb dolgok is jók lehetnek, de számolni kell vele, hogy intenzív használat mellett gyakrabban szorulnak majd cserére.


A fékrendszernél abszolút beváltak a felnin fogó fékek (pl. V-fék), de ha szeretnél minden körülmények között (esőben, vagy utána), a felni állapotától (ha esetleg egy kátyú miatt egy kis nyolcas kerül a felnibe) függetlenül stabil fékhatást biztosító rendszert, akkor maradj a tárcsaféknél. A tárcsafék egyébként jellemzően hangsúlyozza a bringa sportos jellegét.

A Visitor Terra Man crosstrekking kerékpár egy igazi „grand tourismo”: sportos, speciális hydroforming alumínium vázas férfi trekking kerékpár. A pénztárcabarát kategóriában egy kimondottan jó kiállású bringa, ami mindent tud, ami tényleg kell.

 

Ha tempósabb használatról van szó, főleg rázósabb utakon praktikus teleszkópos modellt választani, mert a rugózás a menetkomfortot és a menetbiztonságot is fokozza, hiszen az úthibák kevésbé rázzák ki a kezünkből a kormányt.

A letisztult kiállás optikailag sokakat vonz, amit a kiegészítők – például kulacstartó, kulacs, vagy praktukus lehet egy rugós nyeregcső - jó megválasztásával még igényesebbé tehetsz, illetve ezáltal abszolút a saját igényeidre és ízlésedre szabhatod az egyébként széria kerékpárodat.

Ha szinte kizárólag a városban szeretnél tekerni, akkor a férfi városi kerékpárok leginkább erre a használati módra specializálódnak. Az említett kategóriák egyébként sok szempontból összemosódnak - például a városi kerékpárok, azaz a city bringák sem feltétlenül tartoznak a trekking kerékpár kategóriába, mégis érdemes fontolóra venni a felhasználás függvényében.

Összesítve:

  • célszerű meghatározni a felhasználás elsődleges módját, és aszerint választani kategóriát
  • a felszereltséget a használat intenzitásához célszerű igazítani, főleg a pénztárca függvényében, mert a magasabb árkategóriájú alkatrészek nem csupán a használati élményt fokozzák, hanem jellemzően tartósabbak is.
  • a kiegészítőkkel az igényeinkhez igazíthatjuk, és egyedibbé tehetjük a bringánkat.