Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2020.10.28 14:15

Ezért jó a szobabicikli időseknek

Ezért jó a szobabicikli időseknek

Idős korban, ha szellemileg még fiatalnak is érzi magát az ember, sajnos a test jelzéseit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bármennyire is igyekszünk tenni ellene, a testünk öregszik és ezt az idő múltával egyre kézzelfoghatóbb módon a tudtunkra is adja. Itt fáj, ott fáj, egyre nehezebben csináljuk meg azt a mozgásformát, ami régebben meg se kottyant, különböző öregkori betegségek támadhatnak meg minket, azon kapjuk magunkat, hogy egyre több gyógyszert szedünk és reggel, mikor felébredünk, minden testrészünket érezzük, nem éppen a legmegnyugtatóbb módon.

Törődjünk bele, hogy ez már nem fog megváltozni, nincs mit tenni? Semmiképpen se!

 

 

Bár a testünk öregszik, a jó hír az, hogy igenis tudunk mit tenni fizikai erőnlétünk optimális megőrzéséért. A fent leírtak pedig a megfelelő prevencióval akár meg is előzhetőek vagy a már meglévő tünetek a minimális, már elfogadható szintre csökkenthetőek.

A fokozatos, rendszeres testmozgás bevezetésével javítható, megőrizhető a pozitív fizikai erőnlét, bármely életkorba is lépjen az ember!

Nem mindegy viszont, hogy mely típusú mozgásformát választjuk idősebb korban, ugyanis ha nem megfelelően kímélő sportot választunk, azzal több kárt okozhatunk testünknek, mint hasznot. 

És itt lép a képbe a szobabicikli... a szobabicikli időseknek ugyanis az egyik legkímélőbb és leghatékonyabb mozgásforma. Hogy pontosan miért? Ki is fejtjük!

 

Miért ajánlott a szobabicikli időseknek?

 

szobakerékpár időseknek


1.) Szívbarát tevékenység

A szív- és érrendszeri betegségek a 60 év feletti korosztály szinte valamennyi tagját érintik.
A szobabicikli időseknek remek keringésfokozó mozgásforma, mellyel az említett betegség megelőzhető, sőt, akár még kezelhető is.

A szobabiciklizés erősíti a szívizmokat, illetve lehetővé teszi, hogy kíméletesen, fokozatosan erősítsük azokat. Csökkenti a vérnyomást, a szív munkáját és állóképességét pedig hatékonyabbá teszi. A szobabiciklizés során kialakuló fokozott vérellátás révén a szív oxigénben dúsabb vérhez jut, ami így könnyebben átjárja a szív összes sejtjét. Ennek köszönhetően több vért tud a szív a pumpálása során a keringésbe juttatni, ami hatékony segítséget jelent a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek.

 

2.) Szinte nincs ennél ízületkímélőbb mozgásforma

Talán nem is gondolná az ember, de a futás, sőt még a gyaloglás is sajnos komoly gondokat okozhat a üzletekben, nem beszélve arról, hogy ez időskorban halmozottan igaz, hiszen ekkorra már elhasználódnak, elkopnak, esetleg már sérültek is az ízületeink.

A kerékpározás a legtöbb mozgásformával, sporttal szemben, nem terheli az ízületeket sőt, azoknak, akik valamilyen ízületi betegségben szenvednek, ami szintén főképp az idősebb korosztályt érinti, érdemes akár kiegészítő terápiaként is alkalmazni a szobabiciklizést.

A biciklizés főleg a boka és a térd ízületeinek az átmozgatását segíti, de természetesen a vádlira, a combra is nagyon jó hatással van, sőt némiképp még a hátat és a karokat is erősíti.

 

3. Izomzat karbantartása

Idősebb korban is fontos, hogy az életkornak megfelelő, optimális izomzat, erőnlét meglegyen. Természetesen az 50-60-as évei környékén és afelett már ritkán fog testépítésbe az ember, de nincs is rá szükség, a szobabicikli időseknek az izmaik optimális erősségének és mobilitásának megtartására is remek alternatívaként szolgálhat. A kitartó tekerés során a pulzusszám egyenletes lüktetése mellett, így nem csak szívünk egészségét segíthetjük, de az izmaink erőssége is optimális szinten tartható.

 

4. Csontritkulás ellen sem utolsó

A csontritkulás tipikusan az idősebb korosztályt érintő betegség, de közülük is főként a klimaxon átesett nőket veszélyezteti. Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha a csont leépülése már nagyobb arányban fordul elő, mint maga a csontépülés. Ennek következtében különböző törések, leggyakrabban például a gerinccsigolyák, a combcsont, vagy a csípőtörés jellemző. Csontritkulás esetén a törések előtt általában nincs előjele ennek a betegségnek, ezért is fontos a megelőzése. 

A csontritkulás ellen a mozgás az egyik legjobb fegyverünk. A szobabicikli időseknek remek lehetőséget nyújt, ne féljünk kipróbálni!


5. Mentális hatás

Az idő előrehaladtával sajnos az agy is kezd záradni és könnyebben ki van téva a különböző jellenzően időskori mentális betegségeknel. Bármennyire is furán hangzik, kutatások is igazoltál már, hogy az elme fitten tatására, remek módszer, ha megmozgatjuk a testünket! Ezen túl, ha súlyosabb problémákkal küzdünk vagy azokat szeretnénk megelőzni – például a demencia, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór – szintén remek lehetőség a szobabicikli, mint mozgásforma, ugyanis a pedálozás sebessége és az agyi működések serkentése között összefüggés mutatható ki. 

 

 

A szobabiciklizés olyan kímélő mozgásforma, amely bármely életkorban biztonságosan végezhető. Tengernyi pozitív hatása miatt pedig kijelenthetjük, hogy idős korban is, legalább heti 3 alkalommal mindenképp érdemesl lehet folytatni.

Látható, hogy a szobabicikli időseknek valóban rengeteg problémára nyújthat eredményes megoldást. Akár a közeli edzőterembe lejárva vagy otthonra beszerezve egy gépet, akár nyitott ablaknál vagy tévénézés közben, esetleg a férjünkkel, unokáinkkal karöltve, érdemes kipróbálni, a hatás garantáltan nem marad el.