Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.02.26 15:02

Tanulóbicikli

Tanulóbicikli

A tanulóbicikli, vagy másként futóbicikli előnye nem merül ki annyiban, hogy az egyébként izgága gyerek végre lefoglalja valamivel magát. Ez a szuper kis játék egy sokoldalú fejlesztő eszköz, melynek jótékony hatása megannyi területre hat.

Hogy hogyan és miképpen tesz jót gyermekednek egy miniatűr sárga kis bringa? Cikkünk folytatásából kiderül!

 

 

futóbicikli gyermekeknek

 

Már az első kis bringa megvásárlásával megalapozhatod gyermeked sporthoz való viszonyulását. Persze nem azt állítjuk, hogy ha a 2 éves gyerkőc kap egy futóbiciklit, 20 éves korára olimpikon lesz, de garantáltan pozitívabb lehet hozzáállása a mozgáshoz, a sportoláshoz.


A futóbicikli használatával a gyermek könnyen és önállóan tanul majd meg biciklizni. Mire pedig oda kerül majd a sor, hogy a tanulóbiciklit leváltsa egy hagyományos bringára, kis gyakorlással már gond nélkül tudja majd használni azt.


Már egészen kisgyermek korunktól vonzódunk a járművekhez. Az első években hódít a kismotor, a klasszikus műanyag, zörgő kerekű vagány kis járgány. Ez 2 éves kor felett azonban már csak nagyon keveseknek nyújt kihívást, így nagyjából ebben az életkorban érik meg a gyermek arra, hogy megkapja első futóbiciklijét.

A tanulóbicikli átmenetet nyújt a kismotor és a biciklik között. Hasonlóan kell mozgásra bírni, mint a kismotort, de használata már nagyobb odafigyelést, ügyesebb koordinációt és egyensúlyérzéket igényel. Segít elsajátítani és fejleszteni mindazokat a készségeket és képességeket, melyek majd a valódi bringázáshoz és minden egyéb sporthoz is nélkülözhetetlenek.

 

tanulóbicikli a legkisebbeknek

 

A tanulóbicikli és az egyensúlyozás


A futóbicikli használata fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, mindezt biztonságos és szórakoztató módon. A tanulóbiciklik magassága akkora, hogy a gyermek lába a nyeregben ülve is kényelmesen leérjen a földre, így stabilan meg tudja magát tartani és állítani. Ezeken a bicikliken még nincsenek pedálok, így ahhoz, hogy a gyerkőc haladni tudjon a járgányon ülve, ügyesen kell tudnia egyensúlyozni.

 

Hogy ez a tanulási folyamat hogyan is néz ki pontosan?

 


A bringán a gyerkőc először csak lépegetve fog haladni, majd ahogy haladási sebessége nő, egyre bátrabban, először rövidebb, majd hosszabb időszakokra felemeli a lábait és próbál eldőlés nélkül gurulni a bringával. Mikor érzi, hogy stabilitása veszélyben van, egyszerűen csak leteszi lábát a talajra. Így lesz majd szép lassan a biciklivel való lépegetésekből igazi gurulás. Ennek köszönhetően önállóan, a saját tempójában tanulhat meg ügyesen egyensúlyozni.

 

 

Egyéb fejlődő készségek

A tanulóbicikli használatával a gyerkőc nem csak az egyensúlyozást tanulja meg, hanem fejlődik koordinációja is, hiszen a haladáshoz használnia kell majd a kékpár kormányát. Emellett meg kell tanulnia, hogy milyen erőbefektetés, milyen lendület kell a kívánt sebesség eléréséhez és hogyan tudja ezt szabályozni.
A futóbiciklin ülve gyorsabb a haladás, mint gyalogosan és egyben több mindenre is kell figyelni. Meg kell tartani az egyensúlyt, ügyelni kell rá, hogy a bicikli ne dőljön túlságosan oldalra, miközben ki kell kerülni a bicikli előtti akadályokat, fel kell készülni a kanyar bevételére és el kell kerülni, hogy a hamarosan elénk kerülő öcsit el ne üssük. A gyermeket a biciklin ülve gyors és egészen komplex ingerek és hatások érik, a bringázás így fejleszti a gyerkőc figyelmét, észlelését és javítja reflexeit is, hiszen az ingerekre sokszor gyorsan kell reagálni.

 

 

Miért jobb 2 évesen futóbiciklivel kezdeni és nem 6 évesen pótkerekes bringával?

 

Ha a gyermek pótkerékkel felszerelt biciklivel találkozik először, akkor hamarabb tanulja meg a pedálozást, mint az egyensúlyozást. Nem lenne ezzel semmi baj, ha épp nem az utóbbi lenne a kettő közül a nehezebb. Mire lekerülnek majd biciklijéről a pótkerekek, gyakorlatilag akkor kezdi majd el elsajátítani azokat a kerékpározáshoz nélkülözhetetlen készségeket, melyeket már 2 éves korában a futóbiciklivel kényelmesen, szórakoztató módon és nem utolsó sorban önállóan begyakorolhatott volna. Nem beszélve arról, hogy ekkor már a kerekek miatt nem pusztán az egyensúlyozást kell megtanulnia, hanem a tekerve egyensúlyozást. A pedálon fekvő lábakat pedig lassabban tudja majd letenni a földre, ha úgy érzi, hogy meginog haladás közben. Az így szerzett sérülések pedig könnyen ahhoz vezethetnek, hogy a gyermek a későbbiekben fél majd kerékpárra ülni.

 

gyerekbicikli

 

Futóbicikli - Féktelen szórakozás

A futóbiciklin nincsenek sem pedálok, sem fékek. Pedálokra azért nincs szükség, mert ezeknek a járgányoknak elsődleges céljuk az egyensúlyérzék fejlesztése. A fékek pedig azért hiányoznak, mert használatuk az apróságoknak több szempontból is nehézséget okozna. Egyrészt kezük még túlságosan kicsi ahhoz, hogy a kéziféket a kormány biztos fogása mellett meghúzzák, másrészt nehezen tudnák felmérni, hogy mikor szabad és mikor nem szabad (például ugye nagy sebességnél hirtelen) fékezni. Emellett a gyermekek reflexből a lábukat használják fékezés gyanánt, így egyéb fékre nincs szükségük a tanulóbiciklik biztonságos használatához.

 


Ha a gyermek első kerékpárja egy tanulóbicikli, sokkal gyorsabban, gördülékenyebben és biztosabban tanul majd meg kerékpározni, mintha rögtön egy nagy biciklivel találkozna (pótkerekekkel, vagy anélkül).Webáruházunk futóbicikli kínálatát itt találod!