Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2020.08.18 20:48

5 dolog, ami mindig legyen Nálad, ha kerékpározni indulsz

5 dolog, ami mindig legyen Nálad, ha kerékpározni indulsz

 

A kerékpározás az egyik legkörnyezetkímélőbb és egyben a legolcsóbb közlekedési eszköz, így nem csoda, hogy sokan döntenek úgy, hogy nyeregbe pattannak. Legyen szó akár egy kerékpáros túráról vagy egy gyors útról a közeli kisboltig, azért érdemes odafigyelni arra, hogy mi az, amit semmiképp se felejts otthon. Az alábbiakban ezek áttekintésében leszünk a segítségedre, nézzük hát, mit vigyünk mindenképp magunkkal, ha kerékpározni indulunk!

 

kötelező kerékpár kiegészítők

 

Ez az 5 dolog mindig legyen Nálad, ha kerékpározni indulsz

 

 

1.) Bukósisak

 

Sokan idegenkednek a biciklis bukósisak használatától anélkül, hogy kipróbálnák, milyen is valójában egy ilyen sisakkal bringázni. Használata során ugyanis hamar rájön az ember, hogy a sokak szerint kényelmetlen, meleg, zavaró és ’nem néz ki jól’ indokok megdőlnek, sőt az első komolyabb esés után át is értékelődnek az ember fejében, főleg, ha egy minőségi sisakot választasz magadnak. Ezeket a kerékpáros kiegészítőket manapság a legmodernebb eljárásoknak köszönhetően igazi biztonságot nyújtó, a napszúrás ellen is védő, jól szellőző, a fejre a lehető legkényelmesebben illeszkedő és sok opciót felkínáló, dizájnos formában gyártják. Nem érdemes tehát elfeledkezni róla, mindenképp ajánlatos beszerezni egyet, mivel az ördög nem alszik, legyünk óvatosak, tegyünk meg mindent a saját, vagy gyerekeink védelme érdekében!

 

 

2.) Biciklipumpa és defektjavító spray

Szerencsére nem túl gyakori eset, de előfordulhat, hogy kerékpározás közben defektet kapunk, esetleg csak leereszt a kerekünk, mert túl sokat mentünk már vele, vagy egyszerűen otthon elfelejtettük felfújni. Nincs annál kellemetlenebb érzés a kerékpározás során, ha egyre nehezebb tekerni a bringánkat, de tudjuk, hogy nem azért, mert fáradtak vagyunk, hanem mert valami gond van a kerekével… Ebben az esetben sose árt, ha a táskánk mélyén lapul például a fent említett spray és egy biciklipumpa. Balesetek bármikor előfordulhatnak, nem árt, ha felkészülünk rájuk!

 

 

3.) Biciklis lámpa

Ha nem szeretnénk, hogy a rendőrök megbüntessenek minket utunk során, akkor figyelembe kell vennünk azt a jogszabályt, mely kimondja, a kerékpár világítása a KRESZ szerint kötelező. Ennek a jelentősége az esti órákban még inkább megnő, hiszen ekkor már nem csak a büntetéstől kell félnünk, hanem attól is, hogy a sötétben nem látnak meg bennünket az utakon vagy esetleg mi nem látunk eléggé.

Sok baleset történt már amiatt, mert ezt az egyszerű szabályt nem tartották be a kerékpározók.

A KRESZ szabályai ugyanúgy érvényesek ránk bringásokra is, hiszen ha nincs kerékpáros út, akkor kénytelenek vagyunk ugyanazokat az utakat használni, mint az autósok.

Láthatjuk tehát, hogy több oka is van a kerékpár lámpa meglétének, így valóban érdemes gondot fordítanunk egy-egy biciklis lámpa felszerelésére a kerékpár elejére és hátuljára is. Biztonságunkat növelhetjük, ha nem csak a biciklis lámpákkal világítunk, hanem akár fényvisszaverő csíkokat is ragasztunk a járművünkre vagy olyan felsőt/nadrágot is hordhatunk, melyeken fényvisszaverő csík van, de a láthatósági mellény viselete is betöltheti ezt a funkciót, főleg kisgyermekek esetében.

 

 

4.) Kerékpár lakat

Ha boltba mész vásárolni, egyértelmű, hogy nem viheted be magaddal a biciklidet, illetve nincs is jobb egy kimerítő kerékpáros túra során, mikor leszállunk a négykerekűről és megállunk pihenni. Ezekben az esetben sokszor ott kell hagynunk a bringánkat valahol és ilyenkor annak biztonsága érdekében remek megoldást tud nyújtani egy kerékpár lakat. Mindig legyen nálad, szinte nélkülözhetetlen eszköz!

 

 

 

5.) Hátizsák/biciklis táska

Természetesen a fent említett dolgok nem lóghatnak a nyakunkban, szükséges valamilyen kerékpár táska, vagy hátizsák is a számukra. Rengetegféle táskát találtak már ki a kerékpározás szerelmeseinek, érdemes kiválasztani a számunkra legpraktikusabbat, majd gond nélkül róhatjuk is az utakat!

 

 

+1.) Személyes iratok

Talán olyannyira magától értetődő, hogy említeni sem kellene, mégis, rendkívül fontos, hogy mindig legyenek nálad a személyes irataid. Mindegy, hogy csak néhány utcányi távolságot teszel meg a biciklivel, vagy netán a város másik végébe tekersz, ha részt veszel a közlekedésben, bármikor tudnod kell igazolni magad. 

 

 

Kellemes bringázást mindenkinek, de vigyázzatok, semmit se felejtsetek otthon!