2024.07.12-13-ig Soroksári üzletünk ZÁRVA tart!!

Megértésüket köszönjük!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek

Elektromos kerékpár – gyakran ismételt kérdések

Elektromos kerékpár – gyakran ismételt kérdések

Az elektromos kerékpárok egyre nagyobb szerepet kapnak a közlekedésben. Népszerűségük kiváltképp az idősebb korosztály körében kiemelkedő. Használatuk ideális mindazoknak, akik különösebb erőfeszítés nélkül szeretnének a-ból eljutni b-pontba és fontos számukra, hogy közlekedésük környezettudatos és pénztárcabarát legyen.    Üzleteinket is egyre többen keresik fel elektromos bicikli vásárlásának szándékával, mivel azonban ilyen bicikli nincs minden háztartásban, vendégeinkben a vásárlás során megannyi kérdés merül fel.  Cikkünkben összegyűjtöttük és megválaszoltuk ezeket a kérdéseket, így ha neked is eszedbe jutott már, hogy szívesen beruháznál egy ilyen kerékpárra, ezt a bejegyzést neked ajánljuk! 

 

elektromos kerékpár gyakori kérdések

Hogyan működik az elektromos kerékpár?

 

Az elektromos kerékpárok többsége akkumulátorral működik, mely egyszerűen a lakásból, fali konnektorból feltölthető. A teljes töltési idő nagyjából 4-6 óra.  Nem csak huzamos használat után kell tölteni a bringa aksiját, hanem akkor is, ha 30 napnál hosszabb ideje nem használtad a járgányt. 
 

Hogyan kell használni a kerékpárt? 

 

Először is, indulás előtt gyújtásra kell kapcsolni a bringát, majd meg kell húzni a kormány jobb oldalán található gázkart. Egyéb téren éppen úgy működik a használata mint a hagyományos kerékpároké: irányváltoztatáshoz a kormányt kell használni, lassításhoz, megálláshoz pedig a fékkarokat. 
 

Milyen terepre ideális ez az eszköz?

 

Az elektromos kerékpár városi közlekedésre lett tervezve, ideális munkába járásra, hasznos segítséget nyújt a hétköznapi teendők intézése során. Túrázásra, országúti bringázásra, versenyzésre, extrém terepre, ugratásokra, mutatványokra ez a bicikli nem alkalmas. 
 
 

Nem okoz gondot ha a biciklit víz éri? 

 

A kerékpár elektromos rendszerét amennyire lehet ajánlatos óvni a nedvességtől. Az eső és a felfröccsenő víz nem tesz kárt az eszközben, de ne haladj át vele kisebb patakokon. Emellett a tisztítás során is kerüld a magasnyomású mosót. Nedves ronggyal töröld tisztára a kerékpárt, majd törölgesd szárazra az alkatrészeket. 
 
 

Hogyan kell tárolni?

 

Az elektromos bringa tárolására a legtöbb szempontból ugyanazok a szabályok, javaslatok vonatkoznak, mint hagyományos társaik tárolására. Érdemes fedett, száraz helyen tárolni a bringát. Olyan időszakokban, mikor tudjuk, hogy huzamosabb ideig nem fogjuk használni, érdemes lefedni. 
Ha télen hűvös helyen tároljuk a bringát, 0 fok alatti hőmérséklet esetén vegyük ki az akkumulátort és vigyük be a lakásba. Ha kint marad az akku azzal kockáztatjuk a mélykisülést, ami teljesen tönkreteheti az aksit. 
 
 
 

Mennyi egy ilyen kerékpár fogyasztása? 

 

A fogyasztás, ahogyan az autók esetében, úgy a bringáknál is eltérő lehet, de átlagosan 600-800 Ft / 100 Km egy elektromos kerékpár fogyasztása. A pedelec kerékpároké pedig nagyjából fele ennyi, azaz 400 Ft / 100 Km. 
Így a gyakorlatban, egy átlagos fogyasztású benzines autóhoz képest ötöd áron tudod használni az elektromos bringát és tizedannyiért a pedelec modelleket. 
 
 

Mekkora távot tudok megtenni vele egy feltöltéssel? 

 

Erre a kérdésre nagyon nehéz pontos választ adni. 
Hogy milyen távolságig bírja biztosan az akkumulátor az temérdek dolog együttes függvénye. 
Nagyban meghatározza például a tekerő testsúlya, pedelec kerékpár esetén a rásegítés mértéke, az út során megtett emelkedők meredeksége, hossza és száma, a használt akkumulátor teljesítménye stb. 
 
 

Télen is lehet használni ezeket a bicikliket? 

 

Persze, sőt! Mivel az elektromos kerékpár használata során nem izzad meg, így bátran vehet fel mellé meleg öltözetet, nem kell a bringázást fázósan indítania, míg a tekerés során fokozatosan be nem melegszik.
 

Milyen gondozást igényel ez a bicikli? 

 

Ezek a kerékpárok az elektromos motoron, vezérlőegységen és az akkumulátoron kívül semmi egyébben nem térnek el hagyományosabb társaiktól. Így nagyjából ugyanolyan odafigyelést, ugyanazt a fajta gondoskodást igényli, mint bármely másik kerékpár. Egyedül az akkumulátorra és a motorra kell némi plusz figyelmet szentelni. 
 

Jójó, de ez a gyakorlatban mit jelent? 

 

Mint fentebb már írtuk, erős vízsugárral például nem szabad tisztítani a kerékpárt.
0 fok alatti hőmérsékleten a tárolás során be kell vinni az akkumulátort a lakásba. (Használni lehet ilyenkor is, használat surán ugyanis melegszik a készülék, a fagypont alatti tárolás azonban kárt tehet benne.) 
Az akkumulátort legalább havonta 1x érdemes feltölteni, még akkor is ha nincs használatban. (Erre télen is érdemes ügyelni, ha nem szeretnénk a bicikli szezon kezdetén új akkumulátort vásárolni.)
 
 
 

Milyen KRESZ szabályok érvényesek rá? 

 
Kerékpárnak a szó szoros és törvényi értelmében azt a kétkerekű járművet nevezhetjük, amelynek helyváltoztatásához emberi erő-kifejtés szükséges, melyet legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíthet. Tehát a törvényi szabályozás értelmében onnantól kezdve, hogy a járművet 300 W-nál erősebb motor hajtja és/vagy kizárólag a motor hajtja a járművet, emberi rásegítés nélkül, úgy az eszköz nem minősíthető kerékpárnak
Besorolása más kategóriába a segédmotoros kerékpárok, vagy motorkerékpárok közé tartozik. Ilyen esetben már egészen más közlekedési szabályok vonatkoznak a jármű használatára, például kizárólag érvényes kötelező gépjárműbiztosítással, vezetői engedéllyel és bukósisakkal alkalmazható a közúti közlekedésben. 
Ennek értelmében a pedelecek még a kerékpárok alá tartoznak, az e-bike-ok pedig, amennyiben azok 300 W-nál erpsebb motorral bírnak, már segédmotoros kerékpárok.

Mennyibe kerül egy ilyen bicikli? 

 

Az ár modellenként és a teljesítmény függvényében nagyon eltérő lehet. A már jó minőségű modellek ára nagyjából 200 000 Ft-nál kezdődik és a 400 000 forintot is elérheti. A 400 000 Ft feletti modellek már kiemelkedő teljesítményt és minőséget biztosítanak. Az elektromos biciklik áráról bővebben ebben a cikkben írtunk. 
Reméljük, hogy te is választ kaptál néhány kérdésedre. Ha esetleg még sem így lenne, fordulj bizalommal munkatársainkhoz!