Használja a TEKERJVELUNK kuponkódot, mellyel díjmentes kiszállítást biztosítunk vásárlására a hónapban!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2019.10.21 20:06

Télen is bringával jársz? Így készítsd fel kerékpárod a téli hónapokra!

Télen is bringával jársz? Így készítsd fel kerékpárod a téli hónapokra!

Ha igazi nagy szerelmese vagy a kerékpározásnak, nem tudod megállni, hogy a téli időszakra a garázs mélyére rejtsd kétkerekű bajtársadat. És jól is van ez így. A téli kerékpározásnak megvan a maga varázsa és amekkora kihívást jelenthet, éppen akkora örömet is tud szerezni.

Fontos azonban, hogy megfelelően rákészülj a tél sajátosságaira és ügyelj rá, hogy se te, se pedig kerékpárod ne sérüljetek a nagy hidegekben.

Az ideális téli kerékpáros öltözetről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk. Most pedig összeszedtük mindazt, amire kerékpárodnak van szüksége a téli hónapokban, illetve jobb esetben már azt megelőzően. 

készítsd fel kerékpárod a télre

 

 

Így vértezd fel biciklidet a télre

 

Védekezz a rozsda ellen kenéssel!

Télen a kerékpár egyik legnagyobb ellensége a sok csapadék. Ezért még a téli idő beállta előtt kezeld az alkatrészeket kenőzsírral és tapadásgátló anyaggal, hogy majd nehogy összerozsdásodjanak. Szentelj kiemelt figyelmet a mozgó alkatrészekre. Célszerű a téli időszak előtt a bringa golyóscsapágyait (a kerékagycsapágyat, a középcsapágyat és a kormánycsapágyat) szétszedni és alaposan kitisztítani, majd bezsírozni. A legideálisabb ha ezt a folyamatot egyébként minden évszakváltáskor megismétled, hosszútávon sokat spórolhatsz a szervizelésen, alkatrészcserén.

 

Tartsd tisztán a bringád!

A sok csapadéknak, a sáros, koszos időnek köszönhetően szinte kivitelezhetetlen, hogy kerékpárod tiszta maradjon 1-1 használat után. A sózott utakról felcsapódó szennyeződés nagyon rövid időn belül kárt tehet a bicikliláncban, ezért próbáld meg rendszeresen tisztítani kerékpárodat a téli időszakban. A tisztítást végezheted szappanos vízzel, de speciális kerékpáros tisztítószerek segítségével is. Ha lehetőséged van rá, minden egyes használat előtt tisztítsd meg kerékpárod alkatrészeit a sáros szennyeződésektől, és kezeld a láncot kenőanyaggal. (A téli időszakra használj sűrűbb kenőolajat a lánc ápolásához, ez ellenállóbb a csapadékkal szemben.)

 

tisztísd télen gyakran

  Cseréld le a gumit, gumiköpenyt!

Nem csak az autókra, a kerékpárokra is erősen ajánlott a téli kerékpár gumik felszerelése. A téli gumik, gumiköpenyek erősebbek, mint nyári változataik és jobban ellenállnak a defekteknek. Minél szélesebb gumit választasz, annál könnyebben tudsz majd vele haladni a hó tetején. Bár erre sajnos az elmúlt években kevésbé volt szükség, ha télen is szívesen túrázol, a hegyeken azért akadályozhat a haladásban a megmaradt hó. Ebben az időszakban a sima felületű gumiknál sokkal jobb tapadást és nagyobb biztonságot nyújtanak a bordázott felületűek.  

 

Szerezz be sárvédőt!

Tudjuk, a sárvédő talán nem a legstílusosabb kerékpáros kiegészítő, télen azonban vitathatatlan fontossága, hasznossága. Ha hó nem is olyan gyakran, csapadék hóeső, eső formájában bizony rendkívül gyakori a téli hónapokban. A kerék által felcsapott sártól nadrágod szára, feneked, hátad teljesen elázhat, ami a 0 fok körüli hőmérsékletben a legkevésbé sem mondható kellemesnek. De ha magadat nem félted, féltsd a bringád! A kerékpár sárvédő ugyanis azt is megóvja a felcsapódó nagy mennyiségű szennyeződéstől. Ha a téli időszakra választasz sárvédőt, engedd el a dizájn kérdését, a sárvédő annál jobban véd, minél szélesebb és minél hosszabb szakaszon terül el a kerék felett.

 

sárvédő télre

 

 

Biztosíts kifogástalan láthatóságot!

Ahogy megyünk bele a télbe, egyre korábban sötétedik. Így gondoskodj arról, hogy kerékpárodon megfelelő (minőségű, erősségű) legyen a világítás még akkor is, ha világosban indulsz el otthonról. Mivel sokszor szürke, borús idő van, így nem árt az sem, ha napközben is bekapcsolod a bicikli lámpákat.

 

Ha megfelelően előkészítetted, biztonságossá tetted kerékpárod a téli időszakra, valamint biztosítottad magadnak a megfelelő téli kerékpáros öltözetet, semmi sem állíthat majd meg télen sem! Arra azonban ügyelj, hogy a téli időszak egy kis plusz figyelmet igényel a nyeregben:

a havas, vizes, jeges úton megnő a féktávolság, ezt mindig vedd figyelembe!