Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2021.01.27 16:48

Tekerd magad egészségesebbé

Tekerd magad egészségesebbé

Legyen szó bármely évszakról, a kerékpározás sokat tehet egészségedért. És most nem is feltétlen arra gondolunk, hogy fittebbé tesz, hiszen ez olyan alapvető, hogy szinte már említést sem érdemel. A fittség mellett azonban még számos egyéb területen szolgálja az egészségedet a rendszeres tekerés.

Cikkünkben lesz szó a porckopás megelőzéséről, az izmok átmozgatásáról, valamint, hogy hogyan érheted el, hogy a lehető legtöbbet profitáljon egészséged a biciklizésből.


Így segíthet a kerékpározás, avagy miként lehet maximálisan hasznodra


Porckopás ellen és esetén:


Az egyik leggyakoribb fájdalomforrások közé tartozik napjainkban a porckopás, mely életkortól függetlenül megkínozhatja az embert. A porckopás oka főleg az ízületeket párnázó kemény, mégis rugalmas szövetnek, magának a porcnak a kopása.

Hogy miért jár ez fájdalommal? Porckopás esetén a sérült porcfelület dörzsölődése következtében gyulladás áll elő, ami merevséget, mozgási nehézséget és bizony sok esetben elég komoly fájdalmat okoz elszenvedőjének.

A már kialakult porckopás sajnos nem fordítható vissza, ám megelőzhető, kialakulása lassítható, késleltethető.

A porckopás a legyakrabban az alsó végtagokat érinti, ami ha belegondolunk, nem is csoda, hiszen ezek azok a végtagok, melyek a legtöbb súlyt cipelve végzik a mozgást nap-mint nap.

A kerékpározás ciklikus, dinamikus mozgásra készteti a lábakat, mely kellemesen átmozgatja azokat, segítve a porckopás megelőzését.

De ez még nem minden. A lábakban kialakult porckopás a legtöbb sporttól, emellett sok egyéb mozgásformától távol tartja az érintetteket. Hiszen, mint fentebb már írtuk, a porckopás során merevség és fájdalom állhat be a végtagokba. A kerékpározás azonban azok közé a kivételes sportok közé tartozik, amely már kialakult tünetek esetén is fájdalommentesen űzhető. A biciklizés során ugyanis testünk súlyának zöme a fenekünkre, gerincünkre, valamint vállainkra nehezedik. A lábak gyakorlatilag tehermentesen mozoghatnak, anélkül hogy terhelnénk az alsó végtag ízületeit.

Az izmok átmozgatására:


A biciklizés során testünk szinte valamennyi izma aktívan dolgozik. Még csak nem is feltétlen kell ehhez sportszerűen kerékpároznunk, már egy kényelmes tempójú tekerés is átmozgatja az egész testet.

De hiszen szinte csak a lábunk mozog biciklizés közben… akkor mégis hogyan lehetséges ez?!

A kerékpározás alapja az egyensúlyozás, amelyhez megannyi izomcsoport összehangolt, jól koordinált működésére van szükség.
Emellett a hátizmok is folyamatosan dolgoznak, hiszen tekerés közben egyenes helyzetben és stabilan kell tartanijuk a gerincet és a medencét.
A munka alól a hasizmok sem húzzák ki magukat, hanem a hátizmokkal a lehető legnagyobb összhangban dolgoznak, hogy besegítsenek a medence és a gerinc stabilitásában.

Éppen ezért egyébként a kerékpározás során előforduló hátfájdalom sok esetben a gyenge hasizomnak köszönhető.

A váll izmainak munkájáról talán szót sem kell említenünk, ezeknek az izomcsoportoknak a megtámasztásban van jelentős szerepük, valamint csökkentik a háti gerincszakaszra és a tenyerekre eső nyomást.

 

 

Hogyan biciklizz, hogy kihozd a tekerésből a maximumot?

1.) Kerékpározás során mindig ügyelj a helyes testtartásra, így lesz valóban ízületkímélő és nem mellesleg kényelmes is a tekerés!

A helyes testtartás során a gerinc oldalnézetből S-alakot formál, míg helytelen testtartás esetén oldalról jól látható, hogy a derék és a hát kidomborodik, kipúposodik.
A helyes testtartáshoz elsősorban a medencénket kell megfelelően pozicionálni, enélkül a biciklizés után testünk különböző pontjain (a megfelelő testtartással könnyedén elkerülhető) fájdalmat érezhetünk. Ennek oka részben, hogy a gerincbe felvett S-forma rugalmasan csökkenti, elnyeli az ütközőerőt, ha esetleg kátyúba hajtanánk, vagy rosszabb minőségű úton bicikliznénk. A púpos formát öltő gerinc azonban kevésbé alkalmas erre.

helyes biciklis testtartás

2.) Ügyelj rá, hogy biciklid megfelelően legyen beállítva!


Rengeteg múlik a megfelelő, adottságokhoz igazodó kormány- és üléspozíciókon. Ha alig éred el, vagy görnyedsz a pedálok, vagy a kormány felett, nem csak a fent említett testhelyzeted nem lesz ideális a kényelmes és egészséges biciklizéshez, hanem a kényelmetlenségből adódóan figyelmed könnyen elterelődhet a forgalomról is, így a nem megfelelő beállítások szélsőséges esetben, de akár még veszélyesek is lehetnek.


A megfelelő kerékpár kormány beállításokról itt, a kerékpár nyereg beállításairól pedig ide kattintva olvashatsz bővebben.

3.) Végül de nem utolsó sorban az is fontos, hogy a felhasználási célodnak megfelelő biciklit válassz!

Az egyes bicikli típusok különböző felhasználási céllal, más-más terepekre lettek kifejlesztve. Ennek megfelelően adottságaikban, és sokszor használati módjaikban is eltérnek egymástól.
Elég ha az országúti kerékpárok jellegzetes koskormányára gondolsz. Ezek a biciklik például kifejezetten országúti biciklizéshez lettek kialakítva. Azt hivatottak szolgálni, hogy használójuk minél gyorsabban elérjen A-pontból B-be. Ezért a speciális kialakítással a biciklistát a jobb aerodinamika miatt erősen előrehajolt tekerési pozícióba kényszeríti, ami egy hétköznapi, bevásárlós kerékpárútra, vagy egészségügyi célú tekerés során rendkívül kényelmetlen lehet.

Ahhoz, hogy a biciklizés valóban élmény lehessen számodra, válassz felhasználási céljaidnak megfelelő kerékpár modellt!


(A legkényelmesebbek városi, mindennapi közlekedésre, bevásárlásokra a cruiser kerékpárok. A legsokoldalúbban használható, szintén kényelmes, de kicsivel sportosabb kétkerekűek pedig a cross biciklik.)