Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek
2022.05.21 20:03

Gyerekkerékpár körkép – mit válasszak?

Gyerekkerékpár körkép – mit válasszak?

A gyermekkerékpárok kiválasztása egyszerű: szép legyen és olcsó, úgyis csak egy pár évre kell.


Nos, ez közel sem ennyire fekete, vagy fehér. Aki cipelt már a gyerek után bringát, vagy csak emelt be a kocsiba egy ólomnehéz kisbicót a családi kirándulás előtt, már az is pontosan tudja, hogy egy alsó kategóriás vasvázas gyermekkerékpár még egy felnőttnek is komoly kihívást jelenthet, nemhogy kicsi képmásunknak...

Gyerekkerékpár vásárlása előtt számba kell vennünk számos a menetbiztonságra és a használati értékre vonatkozó kérdést:

  • A fékeket mekkora erővel kell meghúzni azokkal a kis kezekkel, hogy meg is álljon időben? Illetve milyen fékrendszer van a kerékpáron? V-fék, kontrafék, vagy megragadt a patkóféknél?
  • Mekkora erő kell a hajtáshoz – azaz a csapágyak (hajtókar, kerékagy és a többi forgó alkatrész) energiaszükségletének legyőzéséhez? Nyilván ez jórészt minőségi kérdés.
  • Milyen a váz kiképzése? Nem mindegy, hogy mekkora az átlépési magasság (a fel/leszállás biztonsága, illetve jól tudjuk, hogy a gyermek sokszor le fog ugrani a bicikliről, ideális lenne elkerülni, hogy megüsse magát közben). A fenti kérdések számbavétele után következnek a kiegészítők, melyek részben biztonsági szempontból bírnak fontossággal (mint például a zárt láncvédő, vagy a kitámasztó kerék), másrészt a használati értéket növelik, mert ugyebár kosár nélkül hová is kerülnének az összegyűjtött kavicsok, botok és gesztenyék????


Ugye, mégiscsak érdemes átgondolni, hogy mi a legbiztonságosabb és leghasználhatóbb a gyermekünk számára? Ráadásul egy gyermek bicikli több éves befektetés, főleg, ha több gyerkőcöt is ki fog szolgálni a családban.


Na de nem húzzuk tovább az időt, kezdjük is rögtön az alapokkal... 


Gyerekbiciki méretválasztás


A gyermekeknél különösen érvényes a szabály, hogy az a biztonságos bicikli, amelyik méretében is passzol használójához. A méretválasztás során meghatározó a fel/leszállás, vagy az ülés-kormány/pedálok távolsága. Ezt egy gyermekkerékpár esetében leginkább a kerékmérettel szokták jellemezni.


Nagyjából úgy lehet nekiindulni, hogy:

 

Ezek a méretezések persze nincsenek kőbe vésve, hiszen a megfelelő méretválasztás során alapvető tényező a testmagasság, és bár az ülésmagasság jól állítható, lehetnek kirívó esetek. Például a BMX kerékpár szinte kortalan, hiszen egy nagyobb gyereknek, de akár egy felnőttnek is ideális lehet, illetve egy biztos: a „majd belenő” és a „még jó az” általában nem biztonságos megoldás.


Milyen legyen a váz?


Acél, vagy alumínium? Átlépési magasság? Stabilitás?


Az acél váz olcsóbb, az alumínium könnyebb, ráadásul merevebb is, bár a kisebb gyerekeknél ez még nem feltétlenül szempont. Ha nem kell emelgetni, a gyermek mindig sík úton halad, akkor egy gazdaságosabb, de jó minőségű, jó kialakítású acél váz tökéletesen megfelel. A biztonságos használatból azonban itt sem szabad engedni, ezért fontos az alacsony átlépési magasság, hiszen sík úton is fel- és le kell szállni, vagy váratlan esetben le kell ugrani.

A KPC/Visitor, Venssini, Capriolo és Exporer kisbringák kivétel nélkül megfelelnek ezeknek a biztonsági elvárásoknak. A kislányoknak szánt modellek kimondottan alacsony átlépési magassággal készülnek, a kisfiúk bringáinál pedig igyekeztek a felsőcsövet a legnagyobb lejtéssel beépíteni, illetve egy speciálisan íves vagy Y formájú kialakítással csökkenteni a váz magasságát.


A prémiumabb megoldás az alumínium használata, melyben a Corelli verhetetlen ár-érték arányt kínál, mindezt sok évtizedes alumíniumgyártási tapasztalattal. Az acélnál könnyebb alumíniumvázaik stabilak, tartósak és a kialakításuknak köszönhetően kiváló kezelhetőséget biztosítanak.

gyerekkerékpár kisokosMire érdemes figyelni a fékrendszert illetően?


Alapvetően minden jó, amivel biztonságosan meg lehet állni, de fontos kérdés, hogy a gyermek mit tud használni?


Kontra/patkófék


Egy kisebb gyermeknél még a kontrás fék használata ösztönszerűbb, ráadásul a lábával a pedált hátrafelé taposva nagyobb fékerőt is képes kifejteni. Ebben az esetben előre akár egy jól beállított patkófék is elegendő lehet, mert a gyermekünk ekkor még inkább a mozdulatot tanulja, és a biztonságos lassításhoz ez is elegendő lehet. A 12” és 16” Visitor/KPC kerékpárok a legkedvezőbb áron kínált tanulóbringáink, melyek a megfizethetőségük mellett nagyszerűen alkalmasak az alapok elsajátítására.


V-fék


Nagy előnyük a kis kézi erővel is elérhető intenzív fékhatás. Ez akkor válik lényegessé, amikor növekszik a gyermek és vele arányosan a tempó. Ilyen fékekkel a kicsi kéz is képes biztonságosan megállítani a bringát. Ez alapvetően a 20”-os kerékmérettől válik érdekessé, főleg váltós kerékpárok esetében a viszonylag nagyobb elérhető tempó miatt.


A gyermekkerékpár kiegészítők

Érdekes, összetett kérdés, de a leglényegesebbek talán az alábbiak:


Láncvédő

A fő funkció a lánc és a fogaskerekek „bedobozolása”, hogy a gyermeknek ne csípje be a lánc a ruháját, és lehetőleg ne olajfoltosan térjen haza minden bringázásból. Ez lehet részleges, vagy teljes – a kisebb gyermekek esetében a teljes védelmet tartjuk szükségesnek. Egyébként ez egy jól dekorálható felületet is ad, amit vagány és cuki mintákkal öltöztetve még szebb, igényesebb kiállású lehet a gyermekkerékpár is.


Kitámasztókerék

Ameddig még kell, addig fontos a stabilitás és az állíthatóság. A stabilitás pedig meglepően kettős kérdés, mert amikor tartania kell, akkor masszívan kell tennie a dolgát, viszont, amikor a kitámasztó nélküli használatra rávezető jelleggel feljebb állítjuk, hogy nagyon minimálisan „billeghet” a gyermek kerékpárja. Nyilván a kitámasztó kerekeknek a végpontokon így is maximális stabilitással kell helyt állniuk.


Ötletes megoldás a Capriolo Mustang kitámasztókereke, amely egy mozdulattal felhajtható.

capriolo gyerekkerékpár

capriolo gyerekbicikliFrappáns és praktikus segítség abban az időszakban, amikor gyermekünk éppen szintet lép, és kezd ráérezni az oldaltámasz nélküli tekerésre, de azért még nincs meg 100 %-os magabiztossága.


A bukósisakról sem szabad megfeledkezni – ennek a fontosságáról nem kell túl sokat beszélni.