2024.07.12-13-ig Soroksári üzletünk ZÁRVA tart!!

Megértésüket köszönjük!

Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/720-8520

Blog - érdekességek, információk, hírek

Hogyan válasszam ki a gyerek bicikli méretét?

Hogyan válasszam ki a gyerek bicikli méretét?
Szülinapra, névnapra, karácsonyra, gyereknapra a legjobb ajándék, amit egy gyermek kaphat, a kerékpár. A szülők azonban sokszor gondban vannak, mikor látatlanul, online webáruházban, vagy akár fizikai üzletben, ám a gyermek jelenléte nélkül kell kerékpárt vásárolniuk. 
 
Ha jártál már hasonló cipőben, vagy gyermek kerékpár vásárlása előtt állsz, cikkünk hasznos lesz számodra, hogy megfelelő méretű kerékpárt vásárolj a gyerkőc számára.
 
gyerek bicikli méret

 

Gyerek bicikli méretek

Ha a gyermek számára vásárolsz is kerékpárt, a megfelelő méret kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a biciklizés igazi, gondtalan élményt nyújtson: kényelmes és biztonságosan használható legyen.
 
Az ideális gyerek kerékpár méretet a legkönnyebb életkor szerint meghatározni. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy pusztán az életkor alapján lutri, hogy valóban megfelelő méretű lesz-e a kiválasztott bringa.
 
Egy 10 éves gyerkőc lehet egészen alacsony 110 cm körüli is, míg akár magasságával a 135 centit is megütheti. Ahogyan pedig a felnőtt kerékpároknál, úgy a gyerek biciklik esetében is fontos szempont a magasság, kiváltképp a lábhossz.
 
 

Gyorsan nő a gyerek, válasszak 1 mérettel nagyobb bringát?

 
Ha elég vagány a gyerkőc és magabiztosan biciklizik már, meg lehet próbálni. Azonban egy kelleténél nagyobb bicikli nem csak kényelmetlen, de balesetveszélyes is lehet. Ha a barátokkal biciklizve számára kín- szenvedés a pedál elérése és ezért nem érzi magát biztonságban a nyeregben, nehéz egyensúlyoznia, ki-ki leng haladás közben, félve tud csak megállni és leszállni a bicikliről…  a rossz élmények könnyen elvehetik a gyerek kedvét a bringázástól.
 
 
kislány bicikli
 
Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a gyerek kerékpár választás szempontjait, melyek alapos tanulmányozása után szinte biztos, hogy te is eredményesen tudod kiválasztani majd a megfelelő méretű kerékpárt a gyermek számára.  (Mindhárom szempontot vedd figyelembe bicikliválasztáskor, de a döntő a lábhossz , majd pedig a testmagasság legyen!)
 
(Szerencsére a felnőtt biciklivásárlással szemben a gyerek modelleknél nem kell figyelembe venned a kerékpár típusát, gyerek biciklik esetén ezeket jellemzően nem különböztetjük meg.)

Mekkora bicikli kell a gyereknek?

GYEREK KERÉKPÁROK ÉLETKOR TESTMAGASSÁG LÁBHOSSZ
Tricikli, egyéb gyerek járgányok 1,5-4 év között 80 cm-től 35-42 cm
Futóbicikli 1,5-4 év között 85 cm-től 26-42 cm
12"-os gyerek kerékpár 2-4,5 év között 80-95 cm között 35-42 cm
14"-os gyerek kerékpár 2,5-5 év között 85-105 cm között 40-50 cm
16"-os gyerek kerékpár 4-6 év között 90-115 cm között 45-55 cm
20"-os gyerek kerékpár 6-10 év között 115-130 cm között 55-63 cm
24"-os gyerek kerékpár 8-12 év között 125-150 cm között 60-72 cm
Amire még érdemes lehet odafigyelned a megfelelő méret megtalálásán túl:
 
  • A kisebb, 2-6 év közötti gyermekek bringáján nincs szükség váltóra. Ebben az életkorban épp elég kihívás számukra a haladás és az útra figyelés, a váltó csak megnehezíti a dolgukat.
 
  • A gyermekek keze 6-8 éves korig még meglehetősen gyenge, így a kézifék megfelelő használata problémás lehet számukra. Javasoljuk, hogy 8 év alatti gyermek számára válassz kontrafékkel felszerelt biciklit. A gyermekek bringázás során ha fékezni akarnak reflexszerűen elkezdik megállítani, vagy hátrafelé tekerni a pedált, így ez a fajta fékezés a lehető legideálisabb a kisebbek számára.
 
  • Ha a gyermek most kapja első pedálos bringáját és korábban használt már futóbiciklit, akkor inkább szentelj több időt a bringázás begyakoroltatására és ne szereljetek fel a biciklire pótkerekeket. A biztonságérzet miatt, amit a pótkerék nyújt, a gyermek könnyedén elkényelmesedhet, és kihasználva a pótkereket, nem fog majd önállóan egyensúlyozni. Ha futóbicikliről váltotok rendes bringára, inkább javasoljuk a seprűnyeles verziót az első néhány alkalomra. A futóbringáról nagyon gyorsan átszokik majd a gyerkőc a pedálos biciklire.
 
  • Ha a futóbicikli kimaradt a gyermek életéből, akkor javasoljuk a pótkerékkel felszerelt bringákat. Ám ügyelj rá hogy a pótkerék úgy legyen felszerelve, hogy bár ne tudjon a bringával eldőlni a gyermek, azért engedjen némi dőlöngélést számára, hogy érezze hogyan kellene megfelelően egyensúlyoznia.
 
  • A gyerekbicikliknél is fontos a minőség, mégha a gyermek 1-2-3 éven belül ki is növi majd a járgányt. Természetesen nem feltétlen szükséges a legdrágább modelleket megvásárolnod, de ügyelj a megfelelő ár-érték arány megtalálására
 
Az olcsó bicikli több bosszúságot okoz, mint amennyi örömet. Egy jobb minőségű biciklit pedig akár a család többi kisebb tagja is használhat egymást követően, vagy akár alkalom adtán el is adhatod majd.